Hoe bedrijven supply chain verstoringen kunnen beheersen

Tijdens ons recente webinar special over Supply Chain Management binnen SAP S/4HANA Cloud Public Edition werd duidelijk hoe bedrijven kunnen anticiperen op verstoringen in de supply chain. We bespraken de impact van wereldwijde gebeurtenissen, zoals geopolitieke spanningen en pandemieën, op bedrijfsprocessen en hoe bedrijven snel en efficiënt kunnen reageren om klanttevredenheid en winstgevendheid te waarborgen.

Een belangrijk onderdeel van deze sessie was de introductie van Advanced Available-to-Promise (ATP), waarmee organisaties real-time inzicht krijgen in productbeschikbaarheid en leveringsmogelijkheden, zelfs bij onvoorziene omstandigheden. Dit blog, het eerste in een reeks waarin we de diepte ingaan op de besproken onderwerpen, zal je verder meenemen in hoe ATP helpt om verstoringen in de supply chain te beheren en klantbeloftes na te komen. Blijf ons volgen voor meer blogs waarin we de besproken technologieën en strategieën verder uitlichten!

Inzet van ATP 

Advanced Available-to-Promise (ATP) in SAP S/4HANA: Hoe bedrijven supply chain verstoringen kunnen beheersen

In een perfecte wereld zou iedere organisatie altijd voldoende voorraad hebben, zouden leveringen van leveranciers zonder vertragingen plaatsvinden, en zouden klanten precies weten wat ze willen en wanneer ze het willen ontvangen. Helaas is de realiteit van de supply chain veel complexer, met talloze verstoringen op zowel macro- als microniveau die processen kunnen ontregelen. Denk bijvoorbeeld aan wereldwijde gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne, of aan pandemieën zoals COVID-19. Daarnaast zijn er ook interne bedrijfsproblemen, zoals leveranciers die plotseling niet meer kunnen leveren, of klanten die onverwachts hun bestellingen wijzigen of annuleren.

Om in te spelen op deze verstoringen, biedt SAP S/4HANA Cloud Public Edition geavanceerde functies, waaronder Advanced Available-to-Promise (ATP). Dit stelt bedrijven in staat om beloftes aan klanten na te komen, zelfs in tijden van onzekerheid. In deze blog zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van Advanced ATP en hoe het bedrijven helpt om efficiënt om te gaan met supply chain verstoringen. We bespreken de sleutelconcepten zoals Backorder Processing, Product Allocatie, Alternative Based Confirmation, en Supply Protection, en ondersteunen dit met schematische voorbeelden.

Wat is Advanced Available-to-Promise?

Advanced Available-to-Promise (ATP) gaat veel verder dan de traditionele manier van voorraadbeheer. Het is een proces dat niet alleen rekening houdt met de fysieke beschikbaarheid van producten, maar ook met inkooporders, productieplanning, transport en de wisselende vraag van klanten. Dit stelt bedrijven in staat om nauwkeurige leveringsdatums te garanderen en klanten op de hoogte te houden van hun bestellingen, zelfs wanneer de voorraad beperkt is.

Een belangrijk onderdeel van Advanced ATP is het real-time aspect. Dankzij de in-memory HANA-database kan SAP S/4HANA informatie in real-time verwerken en levertijden accuraat berekenen op basis van actuele gegevens, zoals voorraadniveaus, productiecapaciteit, en inkooporders. Dit zorgt ervoor dat bedrijven hun klanten up-to-date informatie kunnen geven, waardoor de klanttevredenheid toeneemt.

1.Backorder Processing: Het beheren van nabestellingen

Backorder Processing speelt een cruciale rol binnen Advanced ATP. Wanneer een product niet direct uit voorraad beschikbaar is, maar binnenkort verwacht wordt, kan een bestelling in de backorder-rij geplaatst worden. Dit betekent dat de klant nog steeds een leveringsdatum ontvangt op basis van de verwachte productie- of inkooptijd.

Bijvoorbeeld: een klant bestelt een product dat momenteel niet op voorraad is, maar binnen twee weken geleverd wordt door een leverancier. Met backorder processing kan SAP S/4HANA de klant een verwachte leveringsdatum geven, zodat er duidelijkheid blijft over de bestelling.

 Hierbij kunnen bedrijven prioriteiten stellen door backorders te herprioriteren op basis van klantbelang of winstgevendheid. Deze prioritering wordt gefaciliteerd door de Backorder Processing run (BOP run), waarbij automatisch strategisch wordt bepaald welke klanten voorrang krijgen op de beschikbare voorraad.

Schematisch voorbeeld 1: Backorder Processing

Klant

Bestelde Producten

Voorraad

Verwachte Leveringsdatum

Klant A

10 Product X

0

15 oktober

Klant B

5 Product Y

0

20 oktober

Klant C

20 Product X

0

22 oktober

In dit voorbeeld worden producten X en Y voor verschillende klanten besteld. Het systeem geeft de verwachte leveringsdatum op basis van de inkoop- of productieplanning, waardoor klanten weten wanneer zij hun goederen kunnen verwachten.

2. Product Allocatie: Beheer van schaarse voorraden

In tijden van schaarste, wanneer producten beperkt beschikbaar zijn, kan het cruciaal zijn om de beschikbare voorraad eerlijk te verdelen tussen verschillende klanten of regio's. Product allocatie stelt bedrijven in staat om limieten in te stellen op de hoeveelheid producten die bepaalde klanten mogen bestellen, zodat de voorraad niet door enkele grote klanten wordt uitgeput. Dit zorgt voor een evenwichtige verdeling van middelen en helpt bedrijven om klanten wereldwijd tevreden te houden.

Een typisch voorbeeld is de halfgeleiderindustrie, waar chiptekorten bedrijven dwingen om hun voorraden strategisch toe te wijzen aan verschillende klantsegmenten, zodat alle markten bediend kunnen worden.

Schematisch voorbeeld 2: Product Allocatie

KlantBestelde AantalToegestane AantalBevestigde Levering

Klant A

500

300

300

Klant B

200

200

200

Klant C

1000

500

500

Hier zien we dat Klant A en Klant C een deel van hun bestelling toegewezen krijgen, zodat alle klanten een minimumhoeveelheid van het product ontvangen.

3. Alternative Based Confirmation: Gebruik van alternatieve producten of locaties

Wanneer een specifiek product niet beschikbaar is, kan Alternative Based Confirmation helpen door alternatieve producten of alternatieve locaties te gebruiken. Dit stelt bedrijven in staat om flexibel in te spelen op de vraag van klanten zonder vertragingen.

Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat batterijen verkoopt vanuit meerdere magazijnen. Als het magazijn in Duitsland geen voorraad heeft, kan de bestelling vanuit Nederland worden geleverd.

Schematisch voorbeeld 3: Alternative Based Confirmation

LocatieProductVoorraadAlternatieve Locatie

Duitsland

Batterij

0

Nederland

Nederland

Batterij

500


In dit voorbeeld biedt het systeem automatisch een alternatief aan de klant wanneer de eerste locatie niet beschikbaar is, waardoor de bestelling toch snel kan worden verwerkt.

4. Supply Protection: Voorraad reserveren voor prioriteitsklanten

Een andere manier waarop Advanced ATP bedrijven helpt, is door middel van Supply Protection, waarbij een bepaalde hoeveelheid voorraad wordt gereserveerd voor noodsituaties of belangrijke klanten. Een goed voorbeeld hiervan is de gezondheidszorgsector, waar ziekenhuizen bepaalde voorraden zoals medische benodigdheden nodig hebben die altijd beschikbaar moeten zijn in tijden van crisis, zoals bij een pandemie.

Schematisch voorbeeld 4: Supply Protection

KlantProduct

Beschikbare Voorraad


Gereserveerde Voorraad


Ziekenhuis A

Mondmaskers

1000

500

Algemeen

Mondmaskers

500


In dit scenario worden 500 mondmaskers apart gehouden voor Ziekenhuis A, zelfs wanneer de voorraad voor andere klanten beschikbaar is.

Conclusie

Advanced Available-to-Promise in SAP S/4HANA Cloud Public Edition biedt krachtige tools om supply chain verstoringen efficiënt te beheren. Met functies zoals Backorder Processing, Product Allocatie, Alternative Based Confirmation en Supply Protection kunnen bedrijven hun klanten beter bedienen, zelfs in tijden van schaarste of verstoringen. Door gebruik te maken van real-time data en slimme automatisering blijft de klanttevredenheid hoog en worden bedrijfsresultaten gemaximaliseerd.

Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat bedrijven wendbaarder zijn en beter voorbereid op de onzekerheden van de moderne supply chain, waarbij ze zowel de balans bewaken tussen productbeschikbaarheid, klantverwachtingen en winstgevendheid.