Page content

Overstappen naar SAP Business ByDesign

Overstappen naar SAP Business ByDesign

Overstappen naar SAP Business ByDesign is een perfecte optie voor middelgrote tot grote ondernemingen die actief zijn met professionele dienstverlening, productie, logistiek, finance en controlling. Daarnaast biedt deze Cloud ERP een oplossing om voor buitenlandse vestigingen een oplossing te verzorgen. Deze vestigingen kunnen zelf SAP Business ByDesign gaan inzetten, of er kan een volledig geïntegreerde Two-Tier constructie worden gemaakt met het Corporate ERP systeem van het hoofdkantoor.

Wat krijg je wanneer je kiest voor SAP Business ByDesign?

Wanneer je SAP Business ByDesign aanschaft heb je vanaf de eerste dag direct toegang tot 2 zogenaamde tenants: een productie en een testomgeving. Intern dient men alleen te zorgen voor Desktops en/of Tablets/Smartphones en een connectie naar het internet om vervolgens te kunnen starten.

Productie en Testomgeving
Het productiesysteem wordt tijdens het initiële implementatietraject gereed gemaakt. Vervolgens wordt de productieomgeving gekopieerd naar het testsysteem, zodat het testsysteem ingezet kan worden voor het uitwerken van nieuwe functionaliteiten en het testen van toekomstige updates. Vanuit de kwartaalupdates, zal de nieuwste versie eerst op het testsysteem worden geïnstalleerd, waarna het na goedkeuring op het productiesysteem zal worden geactiveerd.

E-Learning omgeving
SAP Business ByDesign beschikt over een context gerelateerde E-Learning omgeving waardoor gebruikers eenvoudig zelf inzicht krijgen in de taken die zij dienen uit te voeren. Door de deze context wordt direct hulp aangeboden afhankelijk van de actie waarin de gebruiker actief is.

IT Infrastructuur en Platform ondersteuning
Bij de keuze voor SAP Business ByDesign is er geen zorg meer voor de pure IT-aangelegenheden met betrekking tot infrastructuur, platform, capaciteit, backup en recovery. Dit wordt volledig door SAP uitgevoerd.

SAP Business ByDesign Onderdelen


Wat zijn de prestaties van SAP Business ByDesign?

Naast de functionaliteit, die vooral in de demo zal worden besproken, is het goed om de prestaties van SAP Business ByDesign te delen. Onderstaande feiten zijn door SAP samengesteld op basis van een analyse vanuit de productiesystemen.

 • 11 talen
 • 21 landen lokalisaties
 • 39 Business Scenarios voor SAP Business ByDesign
 • 120 landen inclusief de benodigde TAX-basics
 • 3.900+ klanten wereldwijd
 • 20 tot 10.000 gebruikers per organisatie
 • 35.000 facturen met gemiddeld 20 items worden binnen 1 uur verwerkt

In de onderstaande grafiek wordt duidelijk hoe de verschillende functionaliteiten” binnen SAP Business ByDesign door de actieve productiesystemen worden ingezet.

SAP Business ByDesign ingzette Workcenters

SAP Business ByDesign ingezette Workcenters

Vanuit de huidige gebruikers kan geconcludeerd worden dat SAP Business ByDesign een perfecte ondersteuning biedt voor de volgende branches:

 1. ByDesign voor Professional Services
  Sterke functionaliteit op het gebied van Projectmanagement en de volledige integratie met CRM, Sales, Finance en Procurement. Perfecte oplossing voor Professionele & Technische Dienstverlening.
 2. ByDesign voor Productie
  Volwaardige ERP-functionaliteit inclusief MRP en MES-integratie. Hierdoor kan Demand Planning en Shopfloor control worden ondersteunt voor Discrete Productie omgevingen.
 3. ByDesign voor Groothandel
  Volwaardige ERP-functionaliteit voor de ondersteuning voor Sell from Stock, Procure to Pay en Make to Stock voor Groothandel en Distributiebedrijven.
 4. ByDesign voor Vestigingen
  Integratie met SAP ECC of SAP S/4HANA  om Two-Tier ERP voor vestigingen in te zetten.

Waar beschikt SAP Business ByDesign naast functionaliteit over?

De kracht van SAP Business ByDesign is de mogelijkheid om de standaardcomponenten eenvoudig aan te passen aan het bedrijf, de rollen of zelfs de individuele gebruiker. Hiervoor is mogelijk het “ByDesign” aan de naam van de applicatie gekoppeld. Echter, dit geschiedt volledig door bewezen praktijken en open standaarden, zodat er niet een complexe omgeving wordt gecreëerd.

Configuratie (Config)
Business Configuratie wordt ingezet om vast te leggen welke functionaliteit voor welk land(en) dient te worden geactiveerd.  Deze configuratie wordt als een project gestart en de applicatie zorgt vervolgens voor een volledig stappenplan:

 • Selecteer landen waar de applicatie wordt ingezet
 • Selecteer Type business waardoor een voorselectie worden gedaan
 • Bepaald de Implementatie Focus waarmee de benodigde Business Areas worden geselecteerd
 • Bepaalde de focus van de benodigde Business Topics

De oplossingsmogelijkheden zijn gestructureerd als een hiërarchie van scoping elementen: Business Areas bevatten Business Packages, die zijn opgebouwd uit Business Topics.

Afhankelijk van het land en het type business wordt vervolgens een Best Practice samengesteld. Het voorstel kan vervolgens naar wensen worden aangepast. Het resultaat is een Soilution Blueprint, die volledig wordt gedocumenteerd.

Aanpassingen (Adaptations)
SAP Business ByDesign is sterk in de rol gebaseerde benadering, waardoor zaken altijd in de context van de gebruiker worden getoond: My Projects,  My Accounts,  My Orders, My Dashboard KPI’s.  Daarnaast heeft de gebruiker de mogelijkheden om zaken verder te personaliseren met betrekking tot scherm- en rapport layouts en naamgeving van labels.

Uitbreidingen (Extensions)
SAP Business ByDesign kent zogenaamde Key-user-Tools voor het aanmaken of aanvullen van extra documentatie, e-Learning faciliteiten, aangepaste formulieren, interactieve formulieren en rapporten.

Via de SAP Cloud Application Studio kunnen de meer grondige uitbreidingen worden gerealiseerd met betrekking tot Mash-Ups, aanvullende business objecten en mobiele functies.

Integratie (Integration)
SAP Business ByDesign is sterk op het gebied van integraties voor verschillende doeleinden

 • Process Integraties op basis van Webservices API’s, Business to Business Integrations
 • Analytics Integratie op basis OData API, SOAP API, Data Up/Downloads, Excel Workbooks
 • Interactive Integrations op basis van ByDesign Objects, URL en HTML Mashups, Data Mashups, File Integration en Data Migration
 • Custom Interface Development
 • Prepackaged Integration Scenario’s

Mobiele Apps
SAP Business ByDesign kent een sterk portfolio van Mobiele Apps die ingezet kunnen worden voor de mobiele collega.

Onderstaand een beeld van de onderdelen die worden ondersteunt.

SAP Mobile apps aandachtsgebieden

De volgende Mobiele Apps zijn beschikbaar:


In hoeverre wordt de samenwerking door SAP Business ByDesign verbeterd?

De grote kracht van SAP Business ByDesign is de integrale opzet. Daar waar SAP ECC gebruikers te maken hebben met verschillende Modules die samenwerken, is binnen SAP Business ByDesign alles in één applicatie verwerkt. Dus er bestaat maar 1 klantenbestand, er is 1 grootboek en er is één versie van de waarheid. Vanuit iedere transactie heeft de gebruiker inzicht in de oorsprong, wie wat heeft gedaan en welke stappen in de workflow nog dienen te worden uitgevoerd.  Ieder kan de details vanuit zijn eigen discipline bekijken. Hiervoor krijgt zowel de afdeling Sales, Logistiek en Financiën, direct zicht op wat voor hen echt van belang is.

Voor iedere order/transactie kan bekeken worden, welke partijen betrokken zijn.

SAP Business ByDesign betrokken partijen

Overzicht partijen betrokken bij transactie

Naast de betrokken partijen wordt het overzicht gegeven van alle stappen die in het business proces zijn opgenomen.

SAP Business ByDesign Workflow

Overzicht Workflow voor Order

Tevens bevatten deze overzichten weer drill-down mogelijkheden om de onderliggende details direct te kunnen bekijken.


Wat zijn de mogelijkheden om SAP Business ByDesign internationaal in te zetten?

SAP is groot geworden met het ondersteunen van bedrijven die actief zijn in verschillende landen. SAP Business ByDesign is dan ook gemaakt om internationaal te kunnen worden ingezet.  Bij de inrichting van SAP Business ByDesign is het van belang te weten in hoeverre het bedrijf een juridische eenheid heeft in een bepaald land, of alleen zaken doet met dat land.

Zie onderstaand de landen waar lokalisaties reeds voor zijn gemaakt.

SAP Business ByDesign Lokalisaties

Tevens is er een blauwdruk om landen die nog ontbreken te voorzien van de juiste btw en andere regelgeving.


In hoeverre kan Business ByDesign worden ingezet voor organisaties met meer dan 1000 gebruikers?

SAP Business ByDesign wordt door SAP gepositioneerd als EREP-oplossing voor het midden- en kleinbedrijf. Echter de applicatie is vanaf 20 gebruikers in te zetten. Binnen Nederland zijn Post NL en Stork het bewijs dat SAP Business ByDesign perfect kan worden ingezet voor grote organisaties met honderden gebruikers.

Post NL en SAP Business ByDesign
Post NL maakt gebruik van SAP ECC voor de ondersteuning van hun financiële administratie.  Hoewel S/4HANA een logische opvolger hiervoor zou zijn, is toch gekozen om SAP Business ByDesign in te zetten als Digital Core. Samen met SAP is de uitdaging aangegaan om dagelijks 550.00 poststukken te verwerken, die ieder als billing-item dient te worden verwerkt.

Post NL gebruikt ByDesign als de Digital Core ter ondersteuning van de inkoop en de financiële administratie. Vervolgens heeft Post NL voor een integratie gekozen met SAP Hybris Billing voor de facturatie, SAP Concur voor de verwerking van onkosten (Expense Management) en SAP SuccesFactors voor de ondersteuning van HRM. Daarnaast is Office365 en SalesForce (CRM) ingezet. Wederom een volledige oplossing op basis van SAP Cloud oplossingen.

Lees het artikel van de Computable over de Cloud Strategie van Post NL.

Stork en SAP Business ByDesign
Stork is ook een SAP ECC huis. Echter voor de ondersteuning van Stork Technical Services heeft Stork ervoor gekozen voor SAP Business ByDesign.  De landenorganisaties kenden een eigen invulling en de ondersteuning was gericht op de financiële administratie. De operaties werden vanuit Excel ondersteunt. Er was een grote behoefte om te komen tot een uniforme opzet van een Best Practice met een centrale aanpak met betrekking tot inrichting van de End-to-End bedrijfsprocessen, rapportage, product en klantdata.

Stork heeft SAP Business ByDesign op basis van een enkele Tenant ingezet voor de ondersteuning van de verschillende landen. De applicatie wordt met name gebruikt voor CRM, Sales, Project Management, Finance en Controlling. Lees ons referentieverhaal met betrekking tot deze implementatie bij Stork Australië.

Stork zet SAP Business ByDesign in voor Internationale Cloud Journey

Presentatie Stork – Cloud Journey Connect-to-Innovate 2017


Hoe ziet het Pricing Model er voor SAP Business ByDesign eruit?

Kiezen voor SAP Business ByDesign impliceert dat er geen investeringen meer gedaan hoeven te worden. Geen initiële uitgaven meer, die op de balans komen te staan (CAPEX), maar maandelijkse vaste kosten (OPEX). Deze subscription vergoeding geldt dus zowel voor de benodigde infrastructuur, het platform, de software, support, updates en toekomstige innovaties. Tevens bevat deze prijs een testomgeving, die ingezet kan worden voor het testen, training en andere zaken.

De licentie voor SAP Business ByDesign wordt geregeld op basis van “Named-Users”. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in het type gebruik van het gebruik:

Enterprise User
Typische Enterprise Users zijn werknemers, planners, accountants, of verkopers. Zij krijgen een rijke verscheidenheid aan kernfunctionaliteit, waaronder CRM, inkoop en sourcing, Financieel Management, HR functionaliteiten en meer. De Enterprise User voor Supply Chain beheer krijgt extra functionaliteit met betrekking tot inventaris, supply chain planning en productie.

Team User
Team Users – meestal verkopers – gebruiken de kern van Customer Relationship Management (CRM) processen, van campagnebeheer tot opportunity afhandeling.

Self-Service User
Deze Self-Service Users kunnen taken uitvoeren zoals uren- en kostenregistratie, inkoopaanvragen en reisverzoeken.

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);