Page content

Overstappen naar SAP S/4HANA Cloud

Overstappen naar SAP S/4HANA Cloud

SAP S/4HANA Cloud is geschikt voor middelgrote tot grote ondernemingen die op zoek zijn naar een ERP-oplossing voor complexe multinationale bedrijfsomgevingen met meerdere entiteiten.

SAP S/4HANA Cloud biedt vele voordelen, waaronder in-memory computing, geavanceerde business intelligentie, digitale assistentie en real-time gegevensbeheer en dashboard mogelijkheden.  Kenmerkend voor SAP S/4HANA in combinatie met de SAP HANA Database zijn de intelligente functies uit gevoerd door CoPilot, automatisering van handmatige taken via AI en Machine Learning en Predictive Analytics als ondersteuning van real-time besluitvorming. SAP S/4HANA Cloud kent tevens een kwartaal update met nieuwe en aanvullende functionaliteiten.

Welke functionaliteit bevat SAP S/4HANA Cloud?

Deze vraag kan je feitelijk alleen juist beantwoorden wanneer je de release eraan koppelt. Vanwege het feit dat SAP S/4HANA Cloud officieel sinds 2015 beschikbaar is, bestaat er ieder kwartaal een update en een uitgebreider beeld van de oplossing.

Sinds S/4HANA Cloud release 1705 kent S/4HANA Cloud weer één volwaardige versie. Voor deze release waren er verschillende specifieke versies voor Finance, Professional Services en Enterprise Management.

SAP S/4HANA Cloud Ecosysteem

SAP S/4HANA Cloud Ecosysteem

Naadloze integratie SAP Ecosysteem

Naadloze integratie met SAP-oplossingen, met integratiemogelijkheden om gewenste functionaliteit verder uit te breiden.
Terwijl de digitale transformatie van de onderneming met SAP S 4HANA Cloud wordt versterkt, geeft dit Cloud platform tal van integratiemogelijkheden met toonaangevende SAP-oplossingen. Deze geavanceerde integratiemogelijkheden zullen het platform voor innovatie en automatisering van bedrijfsprocessen bepalen:

 • SAP Ariba Network – Bedrijfsproces Integratie voor gestroomlijnde betaling en verwerking van inkooporders.
 • SAP Financial Services Network – End-to-end integratie van bedrijfsprocessen voor verwerking van betalingen.
 • SAP Concur – End-to-end integratie van bedrijfsprocessen voor onkostenbeheer.
 • SAP SuccessFactors – Totaal inzicht in uw Human Capital Management voor talent management, kern HR-functionaliteit en HR-analyse.
 • SAP Hybris – Digitale bedrijfstransformatie: e-commerce, marketing, facturering, verkoop en service in één oplossing.

De S/4HANA Cloud in-app uitbreidbaarheid gaat verder dan alleen de integratie met deze aanvullende SAP-oplossingen.  Specifieke gebruikersopties kunnen worden opgenomen binnen de SAP Fiori UX en Mobiele toepassingen. Dit maakt uitbreidingen zoals aangepaste velden, aangepaste rapporten en aangepaste bedrijfslogica mogelijk, maar altijd binnen de intelligente Cloud ERP-logica zodat er geen impact kan ontstaan met toekomstige wijzigingen.

De ERP-functionaliteit van SAP S/4HANA Cloud richt zich met name op de volgende onderdelen en functionaliteiten:

 • Asset-centric functionaliteiten
 • Product-centric functionaliteiten
 • Service-centric functionaliteiten
 • Core Business: Finance, Sales, Procurement en Inventory

Onderstaand een uiteenzetting van de belangrijkste processen die door S/4HANA Cloud 1711 ondersteund kunnen worden.

SAP S4HANA Cloud ERP End-to-End Business Scenario's

SAP S4HANA Cloud ERP End-to-End Business Scenario’s op basis van release 1711

De laatste details omtrent de aankomende release 1802 zijn hier te vinden.


In welke landen en talen is SAP S/4HANA Cloud beschikbaar?

Wanneer naar de landen en de talen wordt gekeken, zal dit voor iedere release weer anders zijn. Onderstaand de feiten, die behoren bij de release van 1802.

Lokalisaties voor 33 landen

Australië, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, India, Hongkong, Hongarije, India, Indonesië, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Filipijnen, Singapore, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Zwitserland, Taiwan, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten.

Talen

Arabisch, Bahasa (Maleisië), Chinees (vereenvoudigd), Deens, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Hongaars, Italiaans, Japans, Koreaans, Noors, Portugees, Russisch, Spaans, Zweeds, Traditioneel Chinees.


Is SAP S/4HANA Cloud in te zetten voor Two-Tier ERP-mogelijkheden?

Bij Two-Tier ERP hebben 2 of meerdere ERP-systemen een specifieke functie binnen één organisatie. Het ERP-systeem kan een afzonderlijke of een aanvullende functie krijgen.

Groot voordeel van Two-Tier is dat hiermee complexiteit voor extra ondersteuning niet wordt uitgebreid en de afhankelijkheid van corporate IT wordt beperkt.

Organisaties die reeds over een corporate SAP ERP beschikken, kunnen SAP S/4HANA Cloud gaan inzetten om verscheidene redenen:

 • Interne start-up’s
  SAP S/4HANA Cloud kan perfect worden ingezet voor zogenaamde “greenfield” projecten voor nieuwe initiatieven.
 • Acquisitie of afstoten
  Organisaties die overgenomen of afgestoten dienen te worden kunnen worden voorzien van een eigen S/4HANA Cloud omgeving
 • Divisies
  Misschien is Cloud ERP nog niet inzetbaar voor de gehele organisatie, maar kan er wel gestart worden met een bepaalde divisie. Dit is een perfecte invulling van een Cloud transitie in verschillende stappen
 • Improvement Business Problems
  Organisaties kunnen ervoor kiezen om specifieke processen te gaan verbeteren en hier de Cloud Oplossingen voor in te gaan zetten.

In het algemeen deze Two-Tier strategie gaat zorgen voor:

 1. Beheersbare Cost of Ownership
 2. Schaalbaar inzetbaar zonder platform en infrastructurele investeringen
 3. Overstappen naar standaard Best Practices
 4. Beheer volledig uitbesteed aan SAP
 5. Toegang tot verdere proces automatisering en aanvullende intelligentie in te zetten (ioT, Blockchain, SAP Cloud Platform)

SAP Cloud ERP overwegingen

SAP S/4HANA Cloud kan perfect worden ingezet als tweede zelfstandig ERP-systeem voor (buitenlandse)vestigingen. Door deze Two-Tier ERP-benadering behoudt het hoofdkantoor en de vestiging zijn eigen ERP-omgeving, terwijl deze twee werelden wel volledig met elkaar geïntegreerd kunnen worden.


Waarom wordt SAP S/4HANA Cloud Intelligent ERP genoemd?

SAP S/4HANA Cloud gaat verder dan het alleen verwerken van ERP-transacties. De kracht van SAP Cloud is dat de standaard Best Practices ingezet worden voor het ondersteunen van de verschillende bedrijfsprocessen. Echter, de Intelligent ERP gaat een stap verder.

SAP Intelligent ERP

SAP Intelligent ERP

Intelligent ERP heeft als doel om alle standaardtaken zo veel mogelijk over te gaan nemen.

 • Process Automation
  Machine Learning en Artificial Intelligence wordt ingezet om meer en meer terugkomende taken verder te automatiseren. Denk hierbij aan het boeken van facturen, verwerken van betalingen of het klaarzetten van betaaladviezen;
 • Intelligent Assistants
  De dialogen zijn verbeterd en versimpeld waardoor men meer focus krijgt op alleen datgene dat van belang is. Nieuwe dialogen richten zich op vision, voice en messaging;
 • Predictive Analytics
  Door de in-memory verwerking kan continue worden bekeken wat de mogelijkheden zijn in de toekomst in plaats van terug te kijken naar het verleden;
 • SAP CoPilot
  De Digitale assistent die tevens op basis van voice-recognition werkt

Hoe kan S/4HANA Cloud uitgebreid worden?

Voor SAP S/4HANA Cloud gelden uitbreidingsmogelijkheden die zowel binnen als buiten gerealiseerd kunnen worden. In de onderstaande afbeelding, wordt het uitbreidingsspectrum verder weergegeven

SAP Cloud Extensibility

Fiori Personal Settings  – Business User

Door middel van Fiori Personal Settings kunnen aanpassingen worden gemaakt, die uitsluitend voor de user zichtbaar zullen zijn.

 • Aanpassingen tabellen mbt kolommen en volgorde
 • Onzichtbaar maken van Tabs
 • Formatteren van datum en getallen
 • Aanpassen van de Launchpad

Configuration Settings – Consultant/ Business Expert

Door middel van de configuratie settings kunnen aanpassingen worden gedaan, die een directe impact hebben op de gehele organisatie.

 • Scoping van de Modules
 • Inrichting van de Business Processen
 • Definitie van rollen
 • Inzetten van randapparatuur

In-App Extensibility – Business Expert

Via de In-App Extensibility kunnen aanpassingen worden doorgevoerd, die voor alle gebruikers zichtbaar zijn.

 • Toevoegen van Custom Fields
 • Aanpassen van de Business Logica Conditions
 • Aanpassen Core Data Services voor analytics en Custom Interfaces
 • Aanmaken Custom Forms

 Side-by-Side Extensibility – Developer

De side-by-side aanpassingen hebben een impact voor alle gebruikers van de Cloud oplossing.

 • Toevoegen van nieuwe Business Objecten
 • Aanpassen Business Logic
 • Ontkoppelen van Standaard Software Lifecycle Updates door inzet van eigen Apps
SAP S/4HANA Cloud Extensi

SAP S/4HANA Cloud Extensibility Concept

Core Data Services (CDC Views)

Om te profiteren van SAP HANA voor applicatieontwikkeling introduceerde SAP een nieuwe data-modelleringsinfrastructuur die bekend staat als Core Data Services. Met CDS worden datamodellen gedefinieerd en gebruikt in de database in plaats van op de Application Server. CDS biedt ook mogelijkheden die verder gaan dan de traditionele tools voor gegevensmodellering, inclusief ondersteuning voor conceptuele modellering, relatiedefinities, ingebouwde functies en uitbreidingen.


Hoe ziet een SAP S/4 HANA-kwartaalupdate eruit?

S/4HANA Cloud wordt elk kwartaal bijgewerkt met de laatste innovaties.

 • Ieder kwartaal wordt de major release vrijgegeven in de middelste maand van het kwartaal. Zo beginnen we dit jaar met release 1802. Hierdoor lopen bedrijven het minste risico met hun kwartaal- en jaarafsluitingen. De installatietijd voor een dergelijke major release is 24 uur, maar de praktijk leert dat dit veel sneller gaat.
 • Twee weken voor een major release, wordt de kwartaalupdate op de QA-tenant gezet, zodat klanten de impact van de nieuwe functionaliteit kunnen testen. Eventuele bugs kunnen samen met de major release in de vorm van hotfixes worden opgelost.
 • Elke twee weken zijn er hotfixes, die een maximale downtime kennen van 2 uur, maar ook dit is in de praktijk veel lager
 • De updates worden in het weekend doorgevoerd en er is geen mogelijkheid om een release of fix tegen te houden.
SAP S/4HANA Kwartaal Update

SAP S/4HANA Kwartaal Update

SAP Cloud ERP zorgt er dus voor dat deze kwartaal updates vlekkeloos verlopen. Enerzijds door al de pre-testing die door SAP is uitgevoerd. Anderzijds beschikt de QA-tenant ook over testing scripts om hierbij te ondersteunen. Upgrades staan daarom bekend als een non-event.


In hoeverre wordt de samenwerking door SAP S/4HANA Cloud verbeterd?

SAP S/4HANA Cloud is klaar voor een ideale samenwerking met zowel interne als externe collega’s/partners.

 • Het doel van S/4HANA Cloud is om alle terugkerende taken volledig te automatiseren op basis van Machine Learning. Hierdoor krijgt de medewerker meer tijd voor kwalitatieve taken.
 • De workflow en documentflow, zorgen voor een transparante opzet en inzicht in de stappen binnen het end-to-end-process. Iedereen kan op basis van zijn autorisaties alles zien.
 • De Predictive Analitycs zorgt voor verbeterde beslissingen op basis van verwachtingen en trends.
  background: rgba(255, 255, 255, 0.73);