Page content

Welke SAP Cloud ERP-producten zijn geschikt als opvolger voor SAP ECC (All-in-One) klanten?

Welke SAP Cloud ERP-producten zijn geschikt als opvolger voor SAP ECC (All-in-One) klanten?

Welke SAP Cloud ERP-producten zijn geschikt als opvolger voor SAP ECC (All-in-One) klanten?

SAP is sinds 2002 actief met Cloud ERP-oplossingen. In 2002 is SAP gestart met Business One voor de kleine organisaties met 2 tot 50 gebruikers. In 2007 is daar SAP Business ByDesign bijgekomen als ERP Suite. Deze oplossing  is bedoeld voor middelgrote organisaties vanaf 20 gebruikers. In 2015 heeft SAP S/4HANA Cloud aangekondigd voor de grote organisaties vanaf 1.500 gebruikers.

Vanuit Scheer richten wij ons op SAP Business ByDesign en S/4HANA Cloud, omdat deze twee applicaties beide zijn in te zetten voor middelgrote en grote organisaties binnen de zakelijke dienstverlening en de industriële markt.

Wat is het verschil tussen SAP Business ByDesign en SAP S/4HANA Cloud?
Voor SAP ECC bedrijven is het goed te weten wat nu de verschillen zijn tussen deze twee applicaties om een juiste strategische keuze te maken. Voor SAP geldt S/4HANA Cloud als een logische opvolger voor SAP ECC omgevingen. Echter, vanuit Scheer zijn wij ervan overtuigd dat in bepaalde gevallen SAP Business ByDesign een geschikte kandidaat kan zijn.

Het verschil in SAP Business ByDesign en S/4HANA Cloud kan het beste worden verklaard op basis van de aanwezige functionaliteit:

  • SAP Business ByDesign is een zogenaamde “Integrated Suite” en beschikt naast de ERP-functionaliteit over CRM, Finance, HR, Project Management en SRM  functies.
  • SAP S/4HANA Cloud bevat functionaliteit met betrekking tot Finance, Sourcing en Procurement, Sales, Professional Services en Manufacturing. Minder breed maar mogelijk op bepaalde concepten dieper uitgewerkt.

Qua schaalbaarheid hebben beide applicaties inmiddels reeds bewezen om grote bedrijven met meer dan 20.000 gebruikers te ondersteunen. De keuze voor één van deze applicaties zal eerder gemaakt worden op basis van de benodigde functionaliteiten, dan op basis van de technische eigenschappen.

Beide applicaties kennen veel overeenkomsten:

SAP HANA In-memory Database
Zowel SAP Business ByDesign als S/4HANA Cloud maken gebruik van SAP HANA, het In-Memory database systeem van SAP. Dit In-Memory database systeem zorgt ervoor dat alle data volledig real-time beschikbaar is voor transacties, analyses en het doen van voorspellingen. Dit zorgt niet alleen voor een snelle afhandeling, maar ook voor een totaal geïntegreerde verwerking en uiteindelijk tot 1 versie van de waarheid.

SAP Fiori User Experiences
Beide applicaties maken gebruik van de intuïtieve HTML5 SAP Fiori gebruikersinterface. Hierdoor is de applicatie via alle browsers en tevens op mobiele apparaten te gebruiken.

Open Systeem en naadloze integraties
Beide applicaties zijn open en kunnen worden geïntegreerd met andere applicaties. Voor zowel SAP Business ByDesign als S/4HANA Cloud geldt een naadloze integratie met het SAP ECO Systeem, met applicaties als Ariba, ConCur, Fieldglass, SuccessFactors en SAP Cloud Platform.

Multi Currency, Multi Language, Multi Tenant, Multi Books
Voor grote en meer complexe bedrijfsstructuren, die ondersteuning zoeken in verschillende landen, te maken hebben met verschillende valuta en Accounting Principles (US Gaap, IFRS), zijn beide applicaties in te zetten.

Beide applicaties kennen land-specifieke lokalisaties en ondersteuning in de meest voorkomende talen.

Inzetten als Two-Tier ERP-oplossing
Beide applicaties kunnen ingezet worden voor vestigingen en/of subsidiaries. Met deze Two-Tier ERP-benadering hoeft het centrale ERP-systeem niet aangepast te worden voor de inzet bij de vestigingen. Deze Two-Tier ERP-benadering kan ingezet worden voor SAP ECC maar ook in combinatie met SAP S/4HANA On-Premise, in een hybride omgeving.

    background: rgba(255, 255, 255, 0.73);