Wat is The Next Generation ERP nu precies?
arrow_drop_up arrow_drop_down
11 juli 2019 

Wat is de Next Generation ERP nu precies?

Wat is de Next Generation ERP nu precies?

De kenmerken van de eerste generatie ERP software

De ERP software is in de jaren 90 van de vorige eeuw een standaard geworden voor de meeste bedrijven die te maken hebben met inkoop, productie, magazijnen, transport, verkoop, personele- en de financiële administratie. In het decennia erna is de ERP functionaliteit verder verrijkt met functionaliteiten rondom CRM en Supply Chain Management en Analyse en Rapportage mogelijkheden.  Dit waren in de meeste gevallen additionele systemen die gevoed worden vanuit de ERP systemen. Business Warehouses werden gebouwd om data in verschillende dimensies te kunnen analyseren en te kunnen tonen. Samen met een woud van Excel sheets werd het management gevoed met data en rapporten.  Het grootste probleem bij deze eerste generatie ERP systemen is:

 • Complexe (data)structuren om te beheren en te onderhouden;
 • Meerdere niet real-time bronnen om aan de juiste gegevens te komen;
 • Arbeidsintensieve trajecten om updates, analyses en beslissingen te nemen;

De opbouw van de Next Generation ERP

Kort gezegd gaat deze Next Generation ERP veel verder dan de eerste generatie ERP op de volgende fronten:

 1. In plaats van pure transactieverwerking zorgt de Next Generation ERP ook voor het doen van voorspellingen op basis van real-time data, waardoor zaken beter geregeld kunnen worden en kosten kunnen worden bespaard. Denk aan voorraadposities, voorkomen van nee-verkopen, liquiditeitsplanningen en juiste inzet van resources;
 2. De Next Generation ERP kan breder en eenvoudiger worden ingezet binnen de organisaties. Door de inzet van Apps, die ook gepersonaliseerd kunnen worden, kunnen medewerkers vaak zonder training veel meer en sneller direct met het ERP systeem gaan werken;
 3. De Next Generation ERP maakt gebruik van aanvullende technieken zoals Machine Learning, Artificial Intelligence, Internet of Things, Blockchain waardoor nog meer zaken geautomatiseerd kunnen worden, beter of direct verbonden kunnen worden met het ERP-systeem;
 4. De Next Generation ERP beschikt over een “Digital Platform” dat er voor zorgt dat alle data volledig in-memory beschikbaar is. Deze volledig integrale bron zorgt voor 1 zuivere bron die voor alle transacties, analyses en rapportages kan worden ingezet. Tevens zorgt het Digital Platform voor een naadloze verbinding met aanvullende (Cloud)systemen of de digitale communicatie met partners.

De Next Generation ERP bestaat dus uit een Intelligent Suite, Digital Platform en Intelligent Technologies.

Scheer ondersteunt hierbij SAP Business ByDesign voor middelgrote tot grote organisaties en SAP S/4HANA voor grote organisaties. Beide applicaties ondersteunen de mogelijkheid om ingezet te worden in verschillende landen met de ondersteuning van lokale talen, wet- en regelgeving.

Next generation ERP Eco Systems

Inzet van Next Generation ERP zorgt voor 360° inzicht

Een belangrijke eigenschap van de nieuwe generatie ERP is de real-time verwerking en de volledig integrale opzet van transactie- en analytische gegevens, waardoor continue volledig inzicht is in de lopende en de geplande activiteiten binnen uw organisatie.

Standaard zijn er analyse en prognose functies aanwezig, die ondersteuning geven aan de planning en uitvoering van activiteiten en het nemen van beslissingen. Door middel van  embedded rapportages en KPI-dashboards hebben medewerkers en het management altijd overzicht en inzicht in de activiteiten en uitzonderingen.

Verder is betere communicatie en samenwerking mogelijk doordat medewerkers taak gestuurd werken met context gerelateerde informatie. Work- en Document Flow informatie zorgt voor een volledig inzicht in de stappen en status van elke individuele stap binnen uw end-to-end proces. Dit verhoogt de effectiviteit van de medewerkers. De gebruikersvriendelijkheid van de vele verschillende mobiele Apps zorgt ervoor dat de adoptie binnen de organisatie eenvoudig en maximaal is. Nieuwe medewerkers kunnen snel getraind worden in de processen en de functionaliteit met behulp van de ingebouwde E-Learning tools.

De Next Generation ERP wordt geleverd As a Service

De eerste generatie ERP werd via een licentie voor een On-Premise systeem aangeboden. Later werd deze omgeving op basis van Managed Services aangeboden waardoor het onderhoud en beheer kon worden uitbesteed. De Next Generation ERP wordt als een Service aangeboden waarbij de keuze bestaat tot een Infrastructuur, Platform of zelfs Software as a Service. Het grote voordeel is dat gekozen kan worden om hierdoor de infrastructuur, het benodigde platform of zelfs de Software as a Service in te gaan zetten, waardoor direct de volgende voordelen ontstaan:

 1. Elimineren van de complexiteit met betrekking tot onderhoud en beheer zodat eigen mensen zich puur en alleen met de business kunnen bezighouden;
 2. Volledig schaalbare omgeving die altijd en overal ingezet kan worden;
 3. Beveiligde omgeving die voldoet aan de hoogste eisen en die zorgt voor 99,9% inzetbaarheid voor de organisatie;
 4. Kwartaal updates plus de benodigde tools om ieder kwartaal eenvoudig te beschikken over de laatste functionaliteit;
 5. Pay-per-Use waardoor aanzienlijk lagere onderhoudskosten voor het ERP-systeem gerealiseerd kan worden;

Door het inzetten van ERP as-a-Service kunnen nieuwe business modellen snel en effectief worden voorzien van de juiste functionaliteit en kan de organisatie kiezen voor een passend transformatietraject voor de verdere digitale transformatie.

Over de schrijver
Sinds 1983 actief in de wereld van IT en Enterprise Management Applicaties. Mijn missie is nu om bedrijven te informeren over de mogelijkheden van het verder digitaliseren van hun business activiteiten om succesvol te blijven. Inzet van SAP Cloud oplossingen zorgt voor een platform dat eenvoudig meegroeit met de eisen en wensen van de organisatie

Overstappen naar SAP Cloud ERP

Scheer organiseert maandelijks een webinar gericht op Overstappen naar Cloud ERP. In deze webinars behandelen we SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign.