Webinar: Verschillen SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign
arrow_drop_up arrow_drop_down
25 januari 2019 

Webinar: Verschillen SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign

Het Webinar Overstappen naar Cloud ERP: Verschillen SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign van 24 januari 2019 is onderdeel van de periodieke webinars die Scheer Nederland organiseert om bedrijven inzicht te geven in de mogelijkheden van SAP Cloud ERP. Scheer Nederland ondersteunt middelgrote tot grote organisaties met lokale of internationale Cloud ERP implementaties waarbij SAP S/4HANA Cloud of SAP Business ByDesign wordt ingezet.

De presentatie en de replay van dit webinar is hier te vinden.

Het webinar Overstappen naar Cloud ERP: Verschillen SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign, is bedoeld om inzicht te krijgen in de verschillen van deze twee SAP Cloud ERP producten. Naast de uitleg over Cloud ERP in het algemeen zal worden ingegaan op de verschillen tussen beide applicaties.  In de demo zal worden ingegaan op de User Experience van SAP Cloud ERP en de mogelijkheden van de Built-in Reporting en Analytics. Tot slot aandacht voor de Roadmap van SAP Cloud ERP.

Presentatie is gedaan door Gerard van Gent en Axel Kleinjan.

Gerard is sinds begin 90-er jaren betrokken is bij SAP implementaties en procesverbeteringen.  Hierbij heeft Gerard verschillende rollen vervuld: functioneel consultant, architect, integratie & project manager in de gebieden: sales, inkoop, logistiek. Momenteel is Gerard actief bij een Oil&Gas bedrijf als projectmanager voor het S/4HANA Cloud en SAP Cloud Platform project. Gerard is S/4HANA Cloud 1811 gecertificeerd voor Procurement Implementation & Configuration.

Axel Kleinjan is ruim 15 jaar werkzaam met SAP, begonnen als gebruiker van SAP ECC.  De laatste 12 jaar als Business & Implementatie Consultant. De afgelopen jaren is hij betrokken geweest bij verschillende implementaties en rollouts voornamelijk in de Food Industry met verkoop en logistieke processen. Recentelijk vooral betrokken bij het ondersteunen van de klant op het gebied van Data Migratie en Data Governance Processen. Axel heeft graag zijn BPM pet op bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

Webinar Overstappen naar Cloud ERP: Verschillen SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign

Tijdens dit webinar zijn de volgende onderwerpen behandeld:


Waarom stappen bedrijven over naar Cloud ERP?

Het inzetten van een Cloud ERP is een strategische beslissing. Onze ervaring is dat veel organisaties de weg naar Cloud ERP kiezen om de volgende redenen:

 1. Korte implementatietijden: Best Practice zijn direct beschikbaar en kunnen snel worden aangepast aan de omgeving van de organisatie;
 2. Platform as a Service:  Er hoeft geen eigen infrastructuur te worden opgezet – Geen complexe IT trajecten en volledig schaalbaar
 3. Software as a Service: Door configuratie aanpassingen kan eenvoudig nieuwe functionaliteit of nieuwe organisatieonderdelen worden toegevoegd aan de bestaande omgeving;
 4. Open Platform: Integratie met klant, leverancier of partner verloopt eenvoudig via het Open SAP Cloud platform
 5. High Level Security: SAP zorgt  voor speciale teams voor het bepalen van security policies en het meten van bedreigingen. Als individuele bedrijven dit op deze manier willen regelen voor hun eigen oplossingen, kost dit veel meer;
 6. Stay Current: Altijd beschikking tot de laatste versie, upgrade is feitelijk een non-event en wordt ieder kwartaal geruisloos uitgevoerd;

Door deze voordelen, worden nieuwe business modellen vaak met Cloud oplossingen ondersteund. In een vervolgfase kan de Corporate ERP ook de overstap gaan maken naar Cloud ERP waardoor er in zijn totaliteit een veel flexibele en innovatieve omgeving ontstaat, tegen een veel lagere onderhoudskost.


Welke Cloud platform mogelijkheden zijn er?

Binnen SAP zijn er verschillende mogelijkheden om de ERP naar de Cloud te brengen. In dit webinar kijken wij naar de versie die beschikbaar is in de Public Cloud versie. Dit impliceert dat de klant zich alleen zorgen hoeft te maken over de inrichting en het gebruik van de applicatie. Alle andere zaken met betrekking tot de software, hardware, database en netwerken wordt dus door SAP afgehandeld.

SAP Cloud ERP Concepten

SAP Cloud ERP Concepten

Platform opties SAP S/4 HANA: On-Premise – IaaS – PaaS – SaaS

SAP S/4HANA is er zowel in een On-Premise als een Cloud versie.

Voor de On-Premise versie is de mogelijkheid om deze intern op eigen hardware te installeren dan wel op Azure (Infrastructure as a Service) of HANA Enterprise Cloud (Platform as a Service) in te zetten.

Binnen de Saas (Software as a Service) versie kan gekozen worden voor Public Cloud Single Tenant of een reguliere Public Cloud – Multi Tenant.

Keuze zal afhangen van de eisen/wensen die uw organisatie heeft omtrent het beheer van uw ERP applicaties. In bovenstaande beeld is goed duidelijk elke zaken door de uw organisatie worden beheerd (oranje) versus de zaken die door SAP of een andere partner worden gedaan (blauw).

Platform opties voor SAP Business ByDesign: Saas

SAP Business ByDesign is uitsluitend te verkrijgen via de Public Cloud versie in de Saas versie. In deze Software as a Service dienst wordt dus het gehele systeembeheer door SAP gedaan met betrekking tot de software, database, infrastructuur en de benodigde hardware.


Hoe positioneert SAP zijn Cloud ERP Producten?

SAP levert dus feitelijk 3 ERP versies via de Cloud:

 1. Business One voor kleine organisaties
 2. SAP Business ByDesign voor middelgrote tot grote organisaties die kiezen voor eenvoud en gemak
 3. SAP S.4HANA Cloud voor grote organisaties met complexe structuren

SAP Cloud ERP propositie

Business One valt buiten de scope van dit webinar en ook voor Scheer Nederland omdat dit gericht is op kleine organisaties.

De reden dat SAP verschillende oplossingen biedt voor SAP Cloud ERP heeft te maken met de behoeften van bedrijven. SAP is al jaren bekend om zijn best-of-breed oplossingen. Klanten die hun business met deze Best-of-Breed willen bedienen kiezen voor SAP S/4HANA en krijgen hierdoor een riante keuze aan mogelijkheden. Dit impliceert ook een hoge mate van deskundigheid om deze best-of-breed oplossingen in te zetten.

Klanten die de Best Practices van SAP willen inzetten zonder daar intern veel kennis en resources voor vrij te maken – feitelijk zonder een IT afdeling – kiezen voor SAP Business ByDesign. Zij krijgen een volwaardige en volledige ERP suite met 40 Best Practice Scenario’s die vervolgens voor de organisatie kan worden ingesteld.

Zowel SAP S/4HANA als SAP Business ByDesign beschikken over dezelfde In-Memory SAP HANA database en de Digital Platform voor een eenvoudige Cloud integratie met andere SAP Cloud Applicaties, zoals het SAP Cloud Eco systeem.


Wat is het verschil tussen een Integrated en een Federated Suite?

SAP Business ByDesign is een integrated suite waarin alle ERP functies aanwezig zijn en volledig geïntegreerd zijn uitgewerkt. Via deze integrated suite heeft men direct toegang tot een brede oplossing waarbij de functionaliteit op deelgebieden minder geavanceerd is uitgewerkt in vergelijking tot SAP S/4HANA.

SAP S/4HANA Cloud is  een federated suite waarbij de ERP functies deels binnen SAP S/4HANA aanwezig zijn en anderzijds  worden aangevuld door de samenwerking/integratie met het SAP Eco Systeem. Er wordt bewust gekozen om bepaalde functies niet binnen SAP S/4HANA op te lossen, maar dit via een van de Best-of-Breed oplossingen te doen. Zo zijn alle specifieke CRM activiteiten ondergebracht binnen C/4HANA, de specifieke inkoopfuncties binnen SAP Ariba, de HR functies binnen SAP SuccessFactors en de functionaliteit rondom Expense Management  binnen SAP Concur. Voor S/4HANA wordt de uiteindelijke functionaliteit door  de “federatie” bepaald.


Wat zijn de specifieke functionele kenmerken?

Onderstaand wat feiten omtrent de twee applicaties om snel een vergelijking te kunnen maken:

Functionele Scope

Naast de SAP Business ByDesign Best Practices, kent de applicatie de volgende onderdelen:
 • Business Configuration
 • Organizational Management
 • Application and User Management
 • Task Types
 • Business Flexibility
 • Business Partner Data
 • Executive Management Support
 • Compliance Management
 • Business Analytics
 • Financial Management Accounting
 • Human Resources
 • Product Data
 • Product Development
 • Manufacturing, Warehousing and Logistics
 • Supply Chain Planning and Control
 • Sourcing
 • Purchasing
 • Sales
 • Marketing
 • Project Management
 • Service Quotes

De SAP S/4HANA Best Practices zijn uitgewerkt in 350 Scope Items die vervolgens geconfigureerd kunnen worden voor de ondersteuning van de end-to-end processen. De SAP S/4HANA Cloud ondersteunt de volgende groepen:


Hoe zijn de Best Practices uitgewerkt?

Beide applicaties kennen een zeer uitgebreide vorm van documentatie met betrekking tot de Best Practices. Voor ByDesign zijn de scenario’s uitgewerkt in SAP Business ByDesign Industry Scenarios en SAP Business ByDesign Cross-Industry Scenarios.

Voor SAP S/4HANA zijn deze uitwerkt in S/4HANA Cloud Scope Items.

In onze kennisbank zijn deze scope items uitgewerkt. Hierbij de links

In onze sectie zijn tevens de Best Practices van SAP Cloud Analytics opgenomen die voor zowel SAP Business ByDesign als SAP S/4HANA Cloud ingezet kunnen worden.

 


Waar kunnen de applicaties worden ingezet?

Global Footprint van SAP Cloud ERP

Beide applicaties hebben de mogelijkheid om in veel landen te worden ingezet waarbij tevens voor een groeiend aantal landen de lokalisaties voor lokale belasting en wet/regelgeving is verwerkt.  Daarnaast zijn er ruim 12 talen waarin de applicatie gestart kan worden voor ByDesign en 18 talen voor SAP S/4HANA Cloud.

SAP S/4 HANA kent ondersteuning voor de volgende landen: Australie, België, Brazilië, Canada, China,Denemarken,Duitsland, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Hong Kong, Hongarije, Ierland, India, Indonesië, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Taiwan, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

SAP Business ByDesign kent ondersteuning voor de volgende landen:
Australië, België, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Ierland, India, Israel, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw Zeeland, Oostenrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika.

Voor beide applicaties zijn er pre-localisaties beschikbaar (deels door SAP of Partners onderhouden). Hierdoor zijn de applicaties in ruim 140 landen in gebruik.


Wat zijn de mogelijkheden tot aanpassen?

Beide oplossingen kunnen op 4 manieren aangepast worden naar de klantbehoefte:

 1. Configuratie: Voor gedefinieerde parameters aanpassen om proces afloop te beïnvloeden; De configuratie is gebaseerd op beantwoorden van vragen, die altijd aangepast kunnen worden;
 2. Adaptatie – aanpassen van schermen of bijvoorbeeld afloop (condities) van een workflow. Zo kunnen gebruikers eenvoudig velden toevoegen of juist weglaten op het scherm/rapport om zo het juiste beeld te verkrijgen;
 3. Extensibility: Toevoeging van eigen velden in scherm, formulieren of rapporten zonder development effort;
 4. Integratie: Opzetten van bijvoorbeeld OData services, webservices en XML berichten met partners

Vele van bovenstaande activiteiten kunnen door eindgebruikers of super users worden verricht. Slechts enkele activiteiten vereisen echt betrokkenheid van IT.

Voor SAP Business ByDesign bestaat de Software Development Kit voor het toevoegen van extra Business Objecten en Functionaliteiten. Integraties kunnen worden geregeld via het SAP Cloud Platform. ByDesign add-ons worden ontwikkeld en uitgerold via de SAP Cloud Applications Studio. SAP Cloud Studio add-ons zijn “build-in extensions” met directe toegang tot de SAP ByDesign Service Layer die geïnstalleerd is en beheerd wordt door SAP.

SAP S/4HANA Cloud kent een Extensibility Framework en het SAP Cloud Platform om uitbreidingen te realiseren.

SAP S/4HANA Extensibility Framework

SAP S/4HANA Extensibility Framework

S/4HANA heeft de mogelijkheid om “classic” extensions uit te voeren, dit geldt echter alleen voor de on-premise oplossing en niet voor S4HC. Deze classic extensions zijn vergelijkbaar met Add-ons in SAP Bydesign!

De maakbaarheid van SAP ByDesign is groter dan S4HANA Cloud en wanneer een specialistisch functie nodig en de scope bepaald is, dan zal de afweging zijn, bijkopen of ontwikkelen. Voor bijkopen geldt dat de satelliet applicaties op gestandaardiseerde wijze op zowel by SAP Business ByDesign als S/s HANA Cloud aangesloten kunnen worden!


Hoe zijn de Release Cycles binnen Cloud ERP opgebouwd?

Innovatie Cyclus

Voor beide applicaties geldt een release cyclus van 1 kwartaal – 1902, 1905, 1908 en 1911. Daarnaast wordt er een roadmap bijgehouden voor de komende 4 releases. De release wordt in het midden van middelste maand van het kwartaal in productie genomen.

SAP Cloud Release Cycle

Naast de Release update wordt tevens een roadmap gedeeld voor de komende 3 kwartalen, zodat er altijd zicht is op wat er het komende jaar gaat gebeuren.

Voor SAP S/4HANA On-Premise geldt een jaarlijkse cyclus. De jaarlijkse release wordt in september vrijgegeven (1909). De Cloud First strategie, zorgt ervoor dat innovaties eerst in de Cloud zijn opgenomen en erna voor de On-Premise release beschikbaar te zijn.


Hoe is de Pricing opgebouwd?

Voor beide applicaties geldt een abonnementsprijs die veelal voor meerdere jaren wordt afgesloten.

Beide applicaties kennen verschillende user-types die meer of minder functionaliteit kennen. De prijs is gerelateerd aan het gebruik van de applicatie. Zo zullen medewerkers die bijvoorbeeld alleen hun uren dienen te verantwoorden, een fractie gaan betalen ten opzichte van een zogenaamde full enterprise user.

SAP Business ByDesign kent een Enterprise (€133), Team (€79) en Self User(€15) user. Onze ervaring is dat een gemiddelde van implementatie voor 50 medewerkers rond de 42K aan jaarlijkse licenties gart kosten.

SAP S/4HANA Cloud kent Advanced, Core en Self users – De gemiddelde prijs is rond de €220. Minimale Annual Contract Value voor S/4HANA Cloud gaat richting de €120.000. Voor SAP S/4HANA Cloud geldt een complexe prijsbepaling. Dit komt mede doordat deze licentiezaken bevat die zich niet laten vertalen naar een user, maar eerder naar een transactievolume. Denk hierbij aan Internet of Things, BlockChain, Spraakherkenning. Tevens kent SAP S/4HANA Cloud geen onbeperkte opslag van data. Opslag wordt in volumes verkocht. Deze prijs is dan afhankelijk van de verschillende modules, die ingezet dienen te worden.


Hoe verloopt de implementatie van SAP Cloud ERP?

De eerste stap is vast te stellen wat de exacte behoeften zijn van de organisatie in term van functionaliteit en locaties om vervolgens een keuze te kunnen maken voor het juiste SAP Cloud Platform.

Voor beide oplossingen wordt SAP Activate methodiek gebruikt. Het uitgangspunt is “Fit to standard” waarbij het werkend maken en bepalen van de aanpassingen aan de organisatie het belangrijkste is. De fasering bestaat uit een aantal stappen die gericht zijn op het zo spoedig mogelijk beschikbaar maken van een werkende applicatie en vanuit de standaard Best Practices te tonen hoe de applicatie werkt. Key Users hebben door deze opzet vanaf dag 1 de mogelijkheid het systeem te leren kennen.


Overstappen naar SAP Cloud ERP

Scheer Nederland heeft de laatste jaren veel ervaring opgedaan met bedrijven te ondersteunen en te begeleiden naar SAP Cloud ERP. Zie onze referentieverhalen voor meer details over deze projecten. Wij organiseren periodiek webinars over het Overstappen naar SAP Cloud ERP. De agenda en onderwerpen van deze webinars, vindt u hier.

Scheer Nederland ondersteunt bedrijven met het uitwerken van hun SAP Cloud Strategie. Opzet hiervan is inzicht te geven welke SAP Cloud producten op welke wijze kunnen worden ingezet om uw huidige en toekomstige bedrijfsprocessen te ondersteunen. Meer informatie om te komen tot een SAP Cloud Strategie vindt u hier: Move to the next generation ERP

Over de schrijver
Gerard is vrijwel zijn hele carrière betrokken bij SAP-implementatieprojecten, zowel in de rol van business consultant als projectmanager. Gedurende de ruim 25 jaar SAP-ervaring, is hij betrokken geweest bij veelal langdurige projecten in een groot aantal industrieën: chemie, drank en voedingsmiddelen, staal, maar ook centrale en lokale overheid. De laatste jaren heeft Gerard een leidende rol bij het implementeren van S/4HANA Cloud en SAP Cloud Platform bij een multinational en is hij voor Scheer Nederland verantwoordelijk voor de SAP on Azure Managed Service dienstverlening . Door vertrouwen op te bouwen – beloven wat je levert, en leveren wat je belooft – is Gerard in staat gebleken langdurige relaties te onderhouden bij de verschillende klantorganisaties.

Overstappen naar SAP Cloud ERP

Scheer organiseert maandelijks een webinar gericht op Overstappen naar Cloud ERP. In deze webinars behandelen we SAP S/4HANA Cloud en SAP Business ByDesign.