De succesvolle automatisering van bedrijfsprocessen!
De succesvolle automatisering van bedrijfsprocessen!
04 juli 2019 

De succesvolle automatisering van bedrijfsprocessen!

Digitalisering begint in die bedrijfsprocessen die de basis vormen van elk bedrijfsmodel. De reden hiervoor is dat bedrijfsprocessen in elke stap, inclusief de processen die hiermee verbonden zijn, in detail dienen te worden gedefineerd binnen de waarde keten. Het is noodzakelijk om op dit punt te beginnen. Dit betekent het optimaliseren van wat al bestaat met de nieuwste digitale technologieën, waardoor het grootste deel van de traditionele processen behouden kan blijven. Echter in het geval van disruptive business models dienen de bedrijfsprocessen volledig opnieuw te worden uitgewerkt om de concurrentie voor te blijven.  Hiermee worden voor verdienmodellen een revolutie teweeggebracht. Een bedrijf wordt indirect gedragen door financiële injectie in marketing.  Ook worden door middel van een massale startfinanciering grote monopolieplatforms op de markt gebracht.

Voor disruptive business models is het vanzelfsprekend dat er geen vooraf voorbereide sjablonen voor de overeenkomstige processen en hun betrouwbare uitvoering beschikbaar zijn. De ultieme discipline van digitalisering komt dus overeen met de complexiteit van het model. Niettemin is stapsgewijze optimalisatie ook een manier om doelen te bereiken.

Beide benaderingen resulteren uiteindelijk in een herontwerp van het IT-landschap in een bedrijf dat zich richt op een nieuw ontworpen bedrijfsprocessen. Het is onbetwistbaar dat er aanzienlijke kosten zullen ontstaan, ongeacht welk pad wordt gekozen. Het doel is daarom om manieren te vinden om deze kosten te minimaliseren. Het doel moet daarom zijn om nieuwe, digitale en geautomatiseerde bedrijfsprocessen over te zetten naar IT-systemen. Daarbij moet maximale flexibiliteit worden gegarandeerd, zodat zelfs wanneer de processen zelf onderhevig zijn aan steeds grotere veranderingen en aanpassingen, de software niet opnieuw hoeft te worden ontwikkeld. In het verleden was dit succesvol voor gestandaardiseerde processen in de boekhouding of voor declaraties van reiskosten. Hiertoe werden interfaces voor ERP-standaardsoftware verkregen die het geautomatiseerde aanpassen afhankelijk van het procesmodel van de standaardsoftware uitvoerde. Op deze manier werden gestandaardiseerde bedrijfsmodellen gemakkelijk overgedragen naar en functionerende software.

Digitale bedrijfsmodellen vereisen echter eigenlijk methoden, in de vorm van softwaretools, die nieuwe en niet-gestandaardiseerde processen in kaart brengen, met name in IT-systemen, snel en tegen lage kosten. Het doel is bijvoorbeeld om menselijke gebruikers te integreren met elk denkbaar eindapparaat, nieuwe IoT-objecten of bots, samen met diverse technologieën zoals blockchain- of cloud-applicaties en ook gestandaardiseerde ERP-systemen en office-tools.

Er is een geheel nieuwe architectuur nodig die, zelfs in de modelleringsfase, al deze technologieën, objecten en gegevensgestuurde toepassingsgebieden flexibel kan verbeteren en overbrengen naar de geïntegreerde software. Het doel moet zijn dat een bedrijf zich niet langer richt op de software, maar dat de software zich geheel richt op Industry 4.0.

Meer informatie over Industry 4.0?

Bekijk onderstaande video (in het Duits) of het boek van Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer

Digitale bedrijven nemen hele markten over en dagen bestaande bedrijven uit om hun bedrijfsmodellen te veranderen. Concepten zoals Industry 4.0 veranderen hele bedrijfstakken. Alleen degenen die de drijvende krachten achter succes voor digitale bedrijfsmodellen kennen, kunnen hun eigen weg naar digitalisering ontwikkelen. Hoe kunnen digitale succesfactoren zoals personalisatie van producten, zelfcontrole van systemen, platform-architecturen of kunstmatige intelligentie systematisch worden gebruikt?

Digitale bedrijfsmodellen vereisen nieuwe bedrijfsprocessen. Hoe helpen nieuwe softwareconcepten en kunstmatige intelligentietechnologieën, datamining, geautomatiseerde procesautomatisering, virtual reality, real-time procesbesturing of blockchain om de nodige bedrijfsprocessen te creëren en automatiseren? Hoe vind je een kompas in de jungle van nieuwe termen en hype om veilig door te kunnen gaan? Het antwoord op deze vragen moet de lezer inspireren en de basis leggen voor het bouwen en converteren van zijn eigen Digital Enterprise 4.0.  Link om het boek te bestellen

Bestel het boek Enterprise 4.0

About Prof. Dr. August-Wilhelm Scheer

Prof. Dr. A.-W. Scheer is een van de meest invloedrijke wetenschappers en ondernemers in de Duitse informatietechnologie- en software-industrie. Zijn boeken behoren tot de standaardwerken van het bedrijfsprocesbeheer; de beheersmethode ARIS voor door hem ontwikkelde processen en IT wordt gebruikt in bijna alle DAX, veel middelgrote ondernemingen en ook internationaal. Hij is de oprichter van succesvolle software- en adviesbedrijven (Scheer GmbH), die hij actief begeleidt.

Over de schrijver
Sinds 1983 actief in de wereld van IT en Enterprise Management Applicaties. Mijn missie is nu om bedrijven te informeren over de mogelijkheden van het verder digitaliseren van hun business activiteiten om succesvol te blijven. Inzet van SAP Cloud oplossingen zorgt voor een platform dat eenvoudig meegroeit met de eisen en wensen van de organisatie

Business transformatie naar 

SAP S/4HANA Cloud

Scheer onderhoudt de kennisbank om de laatste details omtrent RISE with SAP en SAPS/4HANA te delen.