In beeld: Magazijnbeheer binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition
Warehouse Management SAP S/4HANA Cloud, Public Edition
SAP S/4HANA Cloud
Ferry Bogaards
SAP S/4HANA Cloud
08/23/2023
9 min

In beeld: Warehouse Management binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition

08/23/2023
9 min

Magazijnbeheer SAP S/4HANA Cloud, Public Cloud Editie

In deze blog wil ik de mogelijkheden van magazijnbeheer als onderdeel van de functionaliteit van SAP S/4HANA Cloud, Public Edition met u delen. De reden om aandacht te besteden aan magazijnbeheer is het gebrek aan bewustzijn van de werkelijke mogelijkheden van de functies voor magazijnbeheer binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition. 

In deze blog vindt u een overzicht van de functies voor magazijnbeheer die we onlangs hebben geïmplementeerd, details over integraties en de cross-topics. Tot slot een overzicht van de bestaande functionaliteit van magazijnbeheer van de 2308 release van SAP S/4HANA Cloud, Public Edition.

SAP geschiedenis met magazijnbeheer: SAP WM en SAP EWM

SAP speelt al lange tijd een rol in de ondersteuning van magazijnbeheer. Op het gebied van SAP ECC waren er de SAP Warehouse Management (WM) en de SAP Extended Warehouse Management (EWM) oplossingen.   SAP WM en SAP EWM worden beide gebruikt om de nieuwe Warehouse Management functies binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition te definiëren.  Dit is geen 1 op 1 kopieer- en plakactie, omdat de concepten van magazijnbeheer en de integraties met andere bedrijfsgebieden (zoals Productie, Asset Management, Transport) binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition verschillen en zijn geëvolueerd op basis van de huidige vraag uit de markt. 

De Warehouse Management functionaliteit binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition is perfect om de meeste productie-, service- en groothandelsbedrijven te ondersteunen. 

Scheer's ervaringen met Warehouse Management

Onderstaande tabel bevat een overzicht van de Warehouse Management functionaliteiten - in alfabetische volgorde - en de indicatie van het gebruik. Alle referenties zijn productiebedrijven met één tot meerdere locaties in verschillende landen.

Achtergronden van projecten:

A: Manufacturing, integratie met Warehouse Management

B: Manufacturing, integratie met Warehouse Management, gebruik van Zetes barcode scanners

C: Manufacturing, inzet van embedded barcode scanners

D: Consumer Products, inzet van embedded barcode scanners 

Inzet van Warehouse Management Functionaliteit

Warehouse Management Features

Project A

Project B 

Project C

Project D

ABC Analyses

 

 

 

 

Batch Management

x

x

x

x

BIN Management

x

x

x

x

Cross Docking Preallocated Stocks

 

 

 

 

Customer Returns

 

x

x

x

HU Management

x

 

x

x

Layout Oriented Storage Control

x

 

 

 

Barcode Reader Embedded 

 

 

x

 

Barcode Reader API (like Zetes)

 

x

 

x

Physical Inventory

x

x

x

x

Put Away Strategy

x

x

x

x

Quality Management

x

x

x

x

Replenishment

 

 

x

x

SAP Warehouse Operator App

 

 

 

 

Serial number Support

x

 

 

 

Stock Consolidation

x

x

x

x

Stock Removal Strategy

x

x

x

x

Wave Management

 

 

 

 

Integraties en Cross Topics

Warehouse Management 

Project A

Project B

Project C

Project D

INTEGRATIONS

 

 

 

 

Transportation Management

 

 

 

 

Productions

x

x

 

 

Material Flow System (API)

 

 

 

 

Plant Maintenance

 

 

 

 

CROSS TOPICS

 

 

 

 

SAP Fiori Interface

x

x

x

x

Best Practices

x

x

x

x

Monitoring & Analytics

x

x

x

x

In-Apps BAdIs, Custom Fields

 

 

x

 

Side-by-Side Extensions

 

 

x

 

Synchronous Goods Movements

x

 

 

 

Edit Distributed Deliveries

 

 

 

 

Functies van magazijnbeheer

Hieronder een overzicht van de functies van magazijnbeheer, in alfabetische volgorde.

ABC-analyse:

ABC analyse is een techniek die gebruikt wordt in voorraadbeheer om items te categoriseren op basis van hun belang. ABC-analyses helpen organisaties om hun voorraadbeheer te prioriteren op basis van de waarde en vraag van artikelen.

Partijbeheer:

Partijbeheer omvat het volgen en beheren van groepen items die samen geproduceerd of ontvangen worden. Dit is cruciaal voor industrieën waar items van een enkele productiebatch of lot als een eenheid moeten worden opgeslagen en beheerd om traceerbaarheid en kwaliteitscontrole te garanderen.

BIN-beheer:

BIN-beheer verwijst naar het proces van het definiëren en beheren van opslagbakken binnen een magazijn. Opslagbakken zijn fysieke locaties waar goederen worden opgeslagen. BIN management omvat het categoriseren van bakken op basis van hun attributen, zoals grootte, capaciteit en locatie in het magazijn. Deze bakken worden vervolgens gebruikt om de inventaris te organiseren en de opslagruimte te optimaliseren.

Cross-docking met vooraf toegewezen voorraden:

Cross docking houdt in dat inkomende goederen direct van het ontvangstgebied naar het uitgaande verzendgebied worden gebracht zonder tussentijdse opslag. De functie cross docking met vooraf toegewezen voorraden zorgt ervoor dat items worden toegewezen aan orders en automatisch naar het verzendgebied worden geleid voor een snellere afhandeling.

Retourzendingen van klanten:

SAP S/4HANA Cloud, Public Edition behandelt klantretouren door organisaties in staat te stellen geretourneerde goederen efficiënt te verwerken. De geretourneerde artikelen worden in de juiste opslaglocaties opgeborgen en kunnen worden geïnspecteerd op kwaliteit voordat ze opnieuw in de voorraad worden opgenomen.

Handling Unit Management:

Handling Unit Management houdt in dat materialen worden gegroepeerd in behandelingseenheden, zoals pallets, dozen of kratten. Dit vereenvoudigt de verwerking en tracering van goederen tijdens magazijnprocessen zoals goederenontvangst, opslag en verzending. Handling units kunnen meerdere items bevatten, zogenaamde gemengde of geneste handling units, en krijgen unieke identificatienummers toegewezen.

Layout-georiënteerde opslagcontrole:

Deze functie omvat het configureren van de magazijnlayout om de opslag- en ophaalprocessen te beïnvloeden. Er wordt rekening gehouden met factoren zoals afstanden tussen opslagbakken, opslagcapaciteiten en materiaaleigenschappen om te bepalen hoe goederen worden opgeslagen en verzameld.

Procesgeoriënteerde opslagbesturing is op dit moment nog niet beschikbaar, maar zal in een van de releases van 2024 beschikbaar komen.

Barcodescanners met RF (radiofrequentie):

Met deze functie kunnen magazijnoperators taken uitvoeren met behulp van handheld RF-barcodescanners. Operators kunnen ontvangen, wegzetten, verzamelen en andere magazijnactiviteiten uitvoeren met behulp van draadloze communicatie met SAP S/4HANA, waardoor de nauwkeurigheid en efficiëntie worden verbeterd.

Dit is de zogenaamde embedded mogelijkheid om te scannen, maar er is ook de mogelijkheid om API's te gebruiken om verbinding te maken met externe barcodescantoepassingen zoals Zetes.

Fysieke inventarisatie:

Fysieke inventarisatie is het proces van het verifiëren van de werkelijke voorraadniveaus in het magazijn ten opzichte van de geregistreerde voorraadniveaus en biedt tools om fysieke inventarisatietellingen nauwkeurig te plannen, uit te voeren en te beheren, wat helpt om discrepanties te identificeren en nauwkeurige voorraadrecords bij te houden.

Putaway-strategie:

De wegzetstrategie bepaalt hoe inkomende goederen worden toegewezen aan opslagbakken in het magazijn. Er kunnen verschillende strategieën worden toegepast op basis van factoren zoals artikelkenmerken, beschikbaarheid van opslag en de nabijheid van verzamelgebieden. Deze strategieën zorgen ervoor dat items op de meest optimale locaties worden opgeslagen zodat ze efficiënt kunnen worden opgehaald tijdens het orderverzamelen.

Kwaliteitsbeheer:

Met de functionaliteit voor kwaliteitsbeheer in SAP S/4HANA Cloud, Public Edition kunnen organisaties kwaliteitscontroleprocessen definiëren en afdwingen voor inkomende, uitgaande en productie. Het zorgt ervoor dat items voldoen aan gespecificeerde kwaliteitsnormen voordat ze naar hun aangewezen opslaglocaties worden verplaatst of naar klanten worden verzonden.

Aanvullen

Aanvulling verwijst naar het proces van het verplaatsen van goederen van bulkopslaggebieden naar verzamelgebieden om ervoor te zorgen dat er voldoende voorraad beschikbaar is voor het vervullen van orders. SAP S/4HANA Cloud, Public Edition ondersteunt automatische of handmatige aanvulstrategieën om optimale voorraadniveaus te handhaven voor efficiënte activiteiten.

Serienummers:

SAP S/4HANA Cloud, Public Edition ondersteunt het volgen van individuele items met behulp van serienummers. Dit is belangrijk voor industrieën die een unieke identificatie en traceerbaarheid voor elk item vereisen, zoals elektronica of hoogwaardige producten.

Voorraadconsolidatie:

Bij voorraadconsolidatie worden meerdere kleinere hoeveelheden van hetzelfde artikel uit verschillende opslagbakken samengevoegd in een enkele opslagbak. Dit optimaliseert de opslagruimte en maakt het makkelijker om de inventaris te beheren en terug te vinden.

Voorraadverwijderingsstrategie:

De voorraadverwijderingsstrategie bepaalt de volgorde waarin artikelen uit opslagbakken worden verzameld om bestellingen uit te voeren. Strategieën zijn ontworpen om het orderverzamelproces te optimaliseren door rekening te houden met factoren zoals de vraag naar artikelen, de opslaglocatie van artikelen en de prioriteiten van bestellingen.

Warehouse Operator App:

De SAP Warehouse Operator app is een mobiele applicatie die een gebruiksvriendelijke interface biedt voor magazijnmedewerkers om taken uit te voeren met smartphones of tablets. Het vereenvoudigt de dagelijkse magazijnactiviteiten.

Wave Management:

Wave management is het proces van het groeperen en opeenvolgen van magazijntaken, zoals picken en verpakken, om de efficiëntie te optimaliseren. Wave management zorgt ervoor dat orders georganiseerd worden verwerkt, waardoor de doorlooptijd korter wordt en de doorvoer van orders verbetert.

Met wave management kunt u items van uitgaande leveringsorders combineren in waves om vervolgens pickmagazijntaken te creëren voor alle items door de wave vrij te geven.

Integraties WM

Twee integratieniveaus voor Warehouse Management

 1. Geïntegreerd met andere functionaliteit van SAP S/4HANA Cloud, Public Edition.
 2. API-integraties met andere SAP of niet-SAP oplossingen.

 Transportbeheer (TM) Outbounds:

Integratie met Transportation Management (TM) zorgt voor een soepele goederenstroom van het magazijn naar het transportnetwerk. De belangrijkste integratiepunten zijn

 1. Verkooporder aanmaken
 2. Vrachtunit wordt automatisch aangemaakt op basis van de verkooporder.
 3. Creëren van een vrachtorder die de transportplanning, carrierselectie en routeoptimalisatie beheert. Deze integratie zorgt ervoor dat de geschikte vervoerder wordt gekozen en de optimale route wordt geselecteerd.
 4. Aanmaken van de uitgaande levering op basis van de vrachtorder.
 5. Statusupdates: Naarmate het transportproces vordert, worden statusupdates uitgewisseld tussen SAP WM en SAP TM. Hierdoor kan het magazijn de voortgang van de zending volgen en de interne processen hierop aanpassen.
 6. Bewijs van levering: Zodra de goederen zijn geleverd en bevestigd, stuurt SAP TM de proof of delivery (POD)-informatie terug naar SAP WM, zodat de bestelling nauwkeurig kan worden voltooid en de voorraad kan worden bijgewerkt.

Integratie met de productie faciliteiten:

Integratie met Productie zorgt voor de beschikbaarheid van materialen en een soepele materiaalstroom voor productieprocessen. De belangrijkste integratiepunten zijn

Goederenuitgifte voor Productie: Dit vergemakkelijkt het picken en stagen van materialen die nodig zijn voor productieorders, zodat materialen direct beschikbaar zijn op de werkvloer voor de juiste hoeveelheid en op het juiste moment.

Backflushing: Nadat de productie is voltooid, worden de voorraadniveaus bijgewerkt om de materialen weer te geven die tijdens de productie zijn gebruikt, waarbij hoeveelheden en locaties dienovereenkomstig worden aangepast.

Kanban-functionaliteit als alternatief voor staging op basis van productieorders.

Retouren van onderdelen: In het geval van productiefouten of overtollige componenten worden geretourneerde materialen in het magazijn beheerd en terug in de voorraad geïntegreerd. 

Goederenontvangst voor productie: (Semi) afgewerkte producten worden ontvangen in het magazijn en beschikbaar gemaakt voor de volgende productiestap of voor verkoop aan de klant.

Integratie van materiaalstroomsystemen (API):

Material Flow Systemen beheren de geautomatiseerde beweging van goederen binnen een magazijn met behulp van transportbanden, geautomatiseerde opslagsystemen en andere apparatuur. De integratie omvat:

 1. Taakcommunicatie: Het communiceert taken (bijv. pick, putaway) naar het MFS voor uitvoering. Het MFS-systeem beheert de bewegingen van de apparatuur om deze taken uit te voeren.
 2. Statusupdates: Het MFS biedt real-time statusupdates over de voortgang van taken. 
 3. Foutafhandeling: Als er problemen optreden bij de uitvoering van taken, zoals defecte apparatuur of blokkades, geeft het MFS deze fouten door, zodat operators corrigerende maatregelen kunnen nemen.

Integratie fabrieksonderhoud:

Integratie tussen SAP WM en Plant Maintenance (PM) zorgt ervoor dat onderhoudsprocessen efficiënt kunnen worden uitgevoerd met minimale verstoring van de magazijnactiviteiten. De belangrijkste integratiepunten zijn

 1. Goederenontvangst voor onderhoud: Wanneer reserveonderdelen of onderhoudsgerelateerde materialen worden ontvangen, zorgt de integratie ervoor dat deze correct worden opgeslagen en beschikbaar worden gemaakt voor onderhoudstaken.
 2. Goederenuitgifte voor onderhoud: Materialen die nodig zijn voor onderhoudsactiviteiten worden uit het magazijn gehaald op basis van onderhoudswerkorders, waardoor reparaties op tijd kunnen worden uitgevoerd.
 3. Omgekeerde logistiek: Nadat het onderhoud is voltooid, worden alle ongebruikte materialen teruggebracht naar het magazijn en beheerd via de inventarisatieprocessen.
 4. Coördinatie: De integratie zorgt ervoor dat onderhoudsschema's worden afgestemd op de beschikbaarheid in het magazijn, waardoor conflicten worden voorkomen en de uptime van de apparatuur wordt geoptimaliseerd.

Cross Topics Warehouse Management

SAP Fiori Interface:

SAP Fiori is een user experience (UX) ontwerpbenadering die een consistente en intuïtieve gebruikersinterface biedt voor verschillende SAP applicaties. Het biedt rolgebaseerde, responsieve en aanpasbare apps waarmee magazijnmedewerkers taken kunnen uitvoeren zoals orderverwerking, goederenontvangst, picken en voorraadbeheer. Fiori-apps maken het makkelijker voor gebruikers om toegang te krijgen tot relevante informatie, acties uit te voeren en magazijnactiviteiten te controleren vanaf verschillende apparaten.

Best practices:

SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, bevat best practices die zijn afgeleid van industriestandaarden en de expertise van SAP. Deze best practices bieden vooraf geconfigureerde en geoptimaliseerde bedrijfsprocessen voor Warehouse Management. Ze begeleiden organisaties bij het efficiënt opzetten en gebruiken van de module door bewezen methodologieën te volgen. Het gebruik van best practices kan leiden tot een snellere implementatie, verbeterde operationele efficiëntie en naleving van industriestandaarden.

Monitoring en analyse:

De monitoring- en analysemogelijkheden in SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, bieden inzicht in de magazijnactiviteiten. Met deze mogelijkheden kunnen gebruikers key performance indicators (KPI's) volgen en gegevens met betrekking tot magazijnactiviteiten analyseren. Door gegevens te visualiseren via dashboards en rapporten kunnen magazijnmanagers trends, knelpunten en verbeterpunten identificeren. Deze informatie helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen om magazijnprocessen te optimaliseren en de algemene prestaties te verbeteren.

In-Apps BAdI's, aangepaste velden:

In-Apps BAdI's (Business Add-Ins) en aangepaste velden bieden uitbreidingsmogelijkheden binnen SAP S/4HANA Cloud, Public Edition. Hiermee kunnen organisaties de Warehouse Management module aanpassen aan hun specifieke behoeften zonder het standaardsysteem aan te passen. In-Apps BAdI's zijn vooraf gedefinieerde uitbreidingspunten waarmee aangepaste logica kan worden toegevoegd aan standaardapplicaties. Met aangepaste velden kunnen velden worden toegevoegd aan standaard apps om extra gegevens vast te leggen. Deze uitbreidingsmogelijkheden helpen organisaties om het systeem aan te passen aan unieke bedrijfsprocessen of industrievereisten zonder de upgradebaarheid van het systeem in gevaar te brengen.

Zij-aan-zij extensies:

Side-by-Side Extensions verwijst naar de mogelijkheid om aangepaste toepassingen of functies te ontwikkelen en te integreren naast de standaard SAP S/4HANA Cloud-applicatie. In de context van Warehouse Management kan het gaan om het bouwen van gespecialiseerde tools of functionaliteiten die een aanvulling vormen op het bestaande systeem. Er kan bijvoorbeeld een aangepaste mobiele app voor magazijnactiviteiten worden ontwikkeld en naast de standaardinterface van SAP S/4HANA Cloud worden geïntegreerd, waarbij functies op maat worden aangeboden voor specifieke gebruikersbehoeften.

Synchrone goederenbewegingen:

Synchrone goederenbewegingen verwijzen naar real-time updates van inventarisbewegingen binnen het magazijn. In SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, worden goederenbewegingen zoals goederenontvangst, goederenuitgifte en voorraadoverdrachten in realtime bijgewerkt. Dit zorgt voor nauwkeurige en actuele voorraadgegevens, zodat magazijnmedewerkers en andere belanghebbenden toegang hebben tot betrouwbare informatie voor het nemen van beslissingen.

Categorieën