Redenen om een hybride SAP ERP-model te overwegen
Hybride ERP met SAP S/4HANA Cloud
Cloud Mindset
Gerard van Gent
Cloud Mindset
01/18/2023
6 min

Redenen om Hybride SAP ERP-model te overwegen

01/18/2023
6 min

Hoe kan een Hybride-SAP ERP-model uw bedrijf ondersteunen? 

In dit artikel wil ik uitleggen wat een hybride model - of Two-Tier ERP kan betekenen voor het ondersteunen van uw bedrijfsactiviteiten. Beheer uw Cloud transformaties met Two-Tier ERP set up. Gebruik SAP S/4HANA Cloud om uw dochterondernemingen te ondersteunen of om Centrale Diensten op te zetten.

Veel bedrijven worden tegenwoordig geconfronteerd met schijnbaar tegenstrijdige prioriteiten: het SAP ECC-systeem moet worden gemigreerd naar SAP S/4HANA, maar tegelijkertijd verandert het bedrijf qua portfolio, omvang of locatie(s). Het grootste dilemma is hoe het pad te effenen voor een organisatorische transformatie zonder de kern van de bedrijfsprocessen in gevaar te brengen.  Uw bedrijf is afhankelijk van mensen (personeel), bedrijfsprocessen en partners, zoals klanten, leveranciers en servicepartners. De nieuwe oplossing moet personeel, de vereiste bedrijfsprocessen en de interacties met partners ondersteunen.  

Is uw ERP-landschap klaar voor de toekomst?

In het afgelopen decennium hebben we meer en meer veranderingen gezien bij bedrijven die om verschillende redenen worden beïnvloed:

De bestaande ERP is bijna aan het einde van zijn levensduur en moet worden vervangen. Bereid de transformatie voor naar een nieuwe ERP op basis van de nieuwste Cloud-technologieën.

Uw bedrijf breidt uit, en uw ERP-omgeving moet volgen. Bedrijven groeien ook organisch door diversificatie van de Line of Businesses. De IT-systemen moeten worden aangepast voor nieuwe LoB-gerelateerde bedrijfsprocessen.

Uw bedrijf betreedt nieuwe markten met uitgebreide eisen.   Bedrijven begeven zich op nieuwe markten. Om aan de steeds toenemende vraag te voldoen, wordt er gezocht naar uitbreiding van de toeleveringsketens (leveranciers, dealers en klanten) en uiteindelijk van hun ecosysteem. De ondersteuning van de uitgebreide toeleveringsketen en de integratie met de uiteenlopende IT-landschappen van de belanghebbenden zijn een punt van zorg, omdat dit gevolgen kan hebben voor het bestaande IT & ERP-landschap.

Uw bedrijf groeit door acquisitie. Wanneer bedrijven groeien door middel van fusies en overnames, is er een dringende noodzaak om de nieuw verworven dochterondernemingen aan boord te krijgen. De nieuwe dochterondernemingen kunnen zich op verschillende geografische locaties bevinden met verschillende sets van gevestigde bedrijfsprocessen in bestaande IT-systemen of integreren met andere IT-systemen van meerdere entiteiten.

Voor bovenstaande scenario's is het essentieel om snel en effectief te reageren zonder de huidige systemen en (ondersteunende) organisaties te beïnvloeden of in gevaar te brengen.  Wanneer het nodig is om twee of meer verschillende ERP-omgevingen te verbinden tot een geïntegreerde aanpak, zijn er altijd uitdagingen te overwinnen:

 1. Beheer van incompatibele systemen
 2. Gebrek aan IT-middelen voor integratieprojecten
 3. Gebrek aan operationele middelen voor integratieprojecten
 4. Gebrek aan standaard bedrijfsprocessen om complexiteit en maatwerk buiten de deur te houden

Dit impliceert de inzet van middelen, tijd en aandacht ten behoeve van de infrastructuur, applicaties en medewerkers. De Software-as-a-Service(SaaS) optie met SAP S/4HANA Cloud creëert toegang tot een hybride model waarin twee ERP-oplossingen een belangrijke rol spelen met een significante mindere inspanning.

Two-Tier ERP Drivers voor transformatie

Bouw een hybride ERP-model om uw organisatie te dienen

De SAP ERP SaaS-oplossing opent deuren om te schakelen naar Cloud-georiënteerde business alignment programma's.

De op transacties gebaseerde ERP, zoals SAP ECC, werkt perfect samen met een business-centric front-end oplossing, zoals de Public Edition van SAP S/4HANA Cloud, om dochterondernemingen, nieuwe Lines of Businesses (LoB's) of andere partners in de toeleveringsketen in te schakelen.

Vier bepalende factoren in de business alignment:

 1. Kosten van realisaties en onderhoud
 2. Tijd tot Go-Live
 3. Kwaliteit van de oplossing
 4. Integratiemogelijkheden met bestaande IT en oplossingen

Dit hybride model heeft twee belangrijke belanghebbenden: de bestaande organisatie en de nieuwkomer.  Om succesvol te zijn, zijn beide belanghebbenden op zoek naar de volgende elementen:

Wendbaarheid: Snellere OnBoarding, kortere time to value, sneller innovaties absorberen en de reis naar cloudoplossingen versnellen.

Flexibiliteit: Nieuwe bedrijfsmodellen implementeren op basis van best practices, toekomstbestendige oplossingen introduceren met behulp van moderne cloud-technologieën.

Autonomie: Vergroot de flexibiliteit voor beide entiteiten, evolueer, verander en pas aan in het eigen tempo, verlaag de risico's en verstoringen van het wereldwijde/Hoofdkantoor en het bestaande IT- en ERP-landschap.

Compliance: Aanpak van lokale wettelijke vereisten en veranderingen, de onafhankelijke juridische structuur die Joint-Ventures ondersteunt, carve-out van afzonderlijke installaties ter voorbereiding op afstotingen.

Redenen om te beginnen met Two-Tier op basis van SAP S/4HANA Cloud

De volgende redenen gelden voor het bouwen van een hybride model tussen SAP ECC of SAP S/4HANA en SAP S/4HANA Cloud:

 • Single-vendor oplossing voor meerdere tiers voor lagere kosten en complexiteit met behulp van één vereenvoudigd datamodel en geharmoniseerde gebruikerservaring over de tiers heen.
 • De bekende SAP best practices ingebouwd in beide applicaties.
 • Implementatie van out-of-the-box integratie tussen SAP ECC en SAP S/4HANA Cloud.
 • Procesintegratie met Tier 1 voor transactionele bedrijfsprocessen
 • Rapportage op basis van uitzonderingen, waardoor inzicht tot actie wordt bevorderd
 • Profiteer van SAP's lokalisatieoplossingen, die tegemoetkomen aan juridische, zakelijke en taalvereisten in verschillende landen.

De Two-Tier ERP benadering zorgt voor gegevensstroom en procesintegratie. De integratie helpt bedrijven het proces op alle niveaus te standaardiseren en biedt inzicht in het proces met behulp van gecentraliseerde analyses.  Hieronder ziet u hoe de integratie tussen meerdere niveaus verloopt:

Naadloze Data Flow tussen 2-Tiers ERP

Bijvoorbeeld, financiële consolidatieprocessen met behulp van een SAP Business Planning en Consolidatie (BPC) systeem kunnen worden ingezet op SAP ECC of S/4HANA On-Premise en geïntegreerd met SAP S/4HANA Cloud. Met een dergelijke integratie krijgt Tier 1 gemakkelijk toegang tot financiële gegevens voor consolidatie, en kunnen ook de BPC-functies zoals Planning, Budgettering en Financiële Prognoses worden benut.

Voor de naadloze werking van de bedrijfsprocessen is het essentieel om kritieke elementen van Master Data zoals de productmaster, business partner en andere masters synchroon te integreren tussen Tier 1 en Tier 2. Master Data kan centraal worden beheerd door SAP Master Data Governance (MDG) voor alle niveaus of rechtstreeks worden verzonden van Tier 1 naar Tier 2 of omgekeerd. In beide gevallen vindt de integratie plaats met behulp van SAP Data Replication Framework (DRF) of met behulp van whitelisted API's.

Procesintegratie tussen 2 Tiers ERP

Eindproducten worden bijvoorbeeld geleverd van Tier 1 aan Tier 2 of omgekeerd. Wanneer bedrijven integratie tussen twee tiers vereisen, is er altijd een handmatige inspanning om de verkooporder- en inkooporder documenten in twee verschillende tiers te creëren. Handmatige interventie kan leiden tot procesfouten en inconsistenties. Met het Hybride of Two-Tier implementatiemodel kunnen bedrijven het proces tussen de Tiers automatiseren. Een typische use case is een drop shipment proces van Tier 1. Organisaties willen ook het klantenkrediet centraal beheren in Tier 1. Het bedrijf kan het kredietbeheer optimaliseren met een gecentraliseerd kredietbeleid door gebruik te maken van S/4HANA Cloud in Tier 2 met voorverpakte integratie-inhoud en geleverde versnellers. Ook kortingen en contracten kunnen centraal worden beheerd vanuit Tier 1. Het optimaliseren van de kredietcontrole voor bedrijven die meerdere gedistribueerde systemen gebruiken, kost tijd en moeite.

Inzetmogelijkheden van het hybride ERP-model

Ondernemingen kunnen SAP's Two-Tier ERP met SAP S/4HANA Cloud op drie manieren inzetten

 1. Hoofdkantoor met dochterondernemingen
 2. Centrale diensten (Shared Services)
 3. Extended Supply Chain

SAT Two-Tier ERP Scenario's

SAP Two-Tier ERP Scenario's

Two-Tier ERP model voor het hoofdkantoor met dochterondernemingen

Door dit model te gebruiken, kunnen organisaties een zekere mate van vrijheid bieden aan de dochterondernemingen over de reikwijdte, naadloze integraties realiseren tussen hoofdkantoor en dochterondernemingen, inclusief afhankelijke of onafhankelijke dochterondernemingen, en dochterondernemingen in staat stellen hun omgeving te controleren zonder afhankelijk te zijn van corporate IT.

Two-Tier ERP model voor centrale diensten (Shared Service)

Ondernemingen kunnen denken aan een volledige line of business (LoB) spin-off die draait op cloud ERP. Voor dit implementatiemodel wordt vaak de Finance Shared Services gebruikt.  De Shared Service gebruikt SaaS-ERP met SAP S/4HANA Cloud, en de rest van de organisaties draaien SAP ECC.  Dit implementatiemodel zal grote bedrijven met verschillende LoB's helpen om sneller te innoveren. Het zal ook de uitrol van innovaties binnen deze Shared Services naar de business vergemakkelijken zonder de on-premise installatie te verstoren.

Two-Tier Model voor Extended Supply Chain

Dit Two-Tier model staat ook bekend als het Ecosysteem Deployment Model met Two-Tier ERP.  Ondernemingen kunnen hun onderaannemers of dealers op SaaS ERP zetten terwijl hun on-premise SAP ECC oplossing draait om een verbonden netwerk te creëren tussen werkmaatschappijen en dealers of onderaannemers. Dit integreert grote bedrijven met hun verkopers, dealers en onderaannemers en vormt een beter geïntegreerd supply chain netwerk. De voordelen zijn onder meer een betere zichtbaarheid in de toeleveringsketen en de vermindering van handmatige interventie dankzij procesautomatisering.

Webinar Special Two-Tier ERP met SAP S/4HANA Cloud

Op 20 april presenteert Scheer meer details en de laatste updates van de 2302 release van SAP S/4HANA Cloud, tijdens het geplande webinar "Ontdek de mogelijkheden met Two-Tier ERP".

Reserveer hier uw plaats om deel te nemen aan dit webinar.

Categorieën