SAP S/4HANA Public Cloud: mythes en percepties - Deel 1
SAP S/4HANA Public Cloud - Mythes en percepties
SAP S/4HANA Cloud
Axel Kleinjan
SAP S/4HANA Cloud
06/24/2022
5 min

SAP S/4HANA Public Cloud: Mythes en Percepties - Deel 1

06/24/2022
5 min

Scheer Nederland viert in 2022, haar 10 jarig bestaan als SAP Public Cloud ERP Partner.

In 2022 staan we stil bij onze SAP Public Cloud reis van de afgelopen tien jaar door elke maand een specifiek onderwerp te delen. In dit vijfde artikel geeft Axel Kleinjan antwoord op de vraag: "Wat zijn de Mythes en Percepties van SAP S/4HANA Public Cloud?" Axel heeft sinds 2018 meerdere SAP S/4HANA Cloud projecten uitgevoerd.

Hoe bewust zijn klanten van de Public Cloud versie van SAP ERP's oplossing?

Zelfs nu, in 2022, moeten we de mogelijkheden van de SAP S/4HANA Public Cloud oplossing vrij vaak uitleggen. Heel vaak is er een eerste bezwaar wanneer we aanbieden om de optie van SAP S/4HANA's Public Cloud te onderzoeken. Over het algemeen zijn er vragen of twijfels over de mogelijkheden in de volgende richtingen:

 1. Niet voldoende functionaliteit
 2. Beperkte lokalisaties
 3. Gebrek aan Enterprise Readiness
 4. Geen referenties
 5. Geen integratiemogelijkheden
 6. Uitbreidingsmogelijkheden
 7. Inconsistente gebruikerservaring
 8. ERP-gegevens in de Cloud zijn niet beveiligd

In dit artikel zal ik ingaan op de eerste vier onderwerpen. Het volgende verhaal behandelt de andere punten. Laat ik eerst het pakket uitlichten dat uw organisatie krijgt met het abonnement op SAP S/4HANA Public Cloud.

Wat is SAP S/4HANA Public Cloud?

SAP S/4HANA Public Cloud is een compleet systeem met ingebouwde intelligente technologieën. Het helpt ondernemingen bij het van boven tot onder standaardiseren van hun processen, het omgaan met innovaties binnen hun sector en het beheren van resources terwijl ze profiteren van de nieuwste technologische functies. Het bevat de volgende componenten: SAP S/4HANA Cloud applicatie, SAP HANA Database, en het SAP Business Technology Platform. SAP onderhoudt de infrastructuur, het platform en de ERP-oplossing. Het wordt geleverd als een service met jaarlijks 2 major releases (feb, aug) en maandelijkse updates. Deze Public Cloud-dienst draait met top-level beveiliging en beschikbaarheid voor 24x7x365.

Wat is onderdeel van SAP S/4HANA Cloud?

Drie pijlers van SAP S/4HANA Cloud's intelligente ERP

SAP S/4HANA Cloud bevat drie technologieën die de basis vormen van intelligente ERP:

Digitale assistent: SAP S/4HANA Cloud maakt gebruik van SAP CoPilot. Deze Co-Pilot is een conversationele digitale assistent voor interactie met gebruikers en ERP-applicaties en -functies. SAP CoPilot gebruikt contextuele gegevens over de gebruiker en de taak die hij uitvoert om informatie te pushen die relevant is voor de taak. De oplossing zet data om in waarde!

Machine learning: SAP S/4HANA Cloud bevat machine learning-technologie die "leert" hoe taken die repetitief en foutgevoelig zijn wanneer ze handmatig worden uitgevoerd, moeten worden uitgevoerd en geautomatiseerd, waardoor ze betrouwbaarder en efficiënter verlopen.

Voorspellende analyses: SAP S/4HANA Cloud bevat ingebouwde analytics die kunnen helpen de uitkomsten van acties te voorspellen. De analyse tools zijn configureerbaar naar de behoeften van de gebruiker en kunnen worden ontwikkeld tot apps, zoals een voorraadbeheer-app die kan voorspellen wanneer de voorraad zal aankomen of een verkoopofferte-app die verkoopmanagers in staat stelt te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat verkoopoffertes worden omgezet.

De functionaliteit van SAP S/4HANA Public Cloud

In de huidige 2022 release van SAP S/4HANA Public Cloud is er een perfecte functionaliteit beschikbaar voor de volgende gebieden: financiën, sourcing en inkoop, verkoop, professionele dienstverlening, productie, asset management en HR. Naast deze bedrijfsmodules zijn er aanvullende Industry Features voor de volgende Industry Solutions:

 •  Professionele diensten
 •  Automotive
 •  Olie en gas

Cloud-First-strategie binnen SAP S/4HANA Innovaties

SAP S/4HANA Cloud heeft voor SAP de prioriteit als het gaat om nieuwe functionaliteit en innovaties. Dit betekent dat bepaalde onderdelen als eerste of alleen beschikbaar zijn binnen de Cloud-versie. Een goed voorbeeld hiervan is Solution Orders - de nieuwste functie van SAP om de Solution Business te ondersteunen, deze is alleen beschikbaar binnen de public cloud versie van SAP S/4HANA.

Ja - er zijn verschillen tussen de PUBLIC en de Private (On-Premise) Cloud. De ontdekkingsfase is om te bepalen of de Public Cloud-versie geschikt is voor uw specifieke business case. Voordat u de beslissing neemt, is het mogelijk om de fit per specifiek bedrijfsgebied te bepalen om de juiste keuze voor SAP S/4HANA Public Cloud te verzekeren.

De onderstaande grafiek geeft een high-level overzicht van de bestaande functionaliteit op basis van de 2022 release.

Welke functies zijn onderdeel van SAP S/4HANA Cloud?

Lokalisaties

Om wat voor reden dan ook krijg ik wel eens vragen over de mogelijkheid om SAP S/4HANA Public Cloud wereldwijs in te zetten. SAP S/4HANA Public Cloud heeft een volledige wereldwijde dekking met 43+ lokalisaties en is beschikbaar in 27 talen. Het goede nieuws is dat uw abonnement de benodigde lokalisaties bevat. Er zijn geen extra kosten wanneer u 1, 3 of 43 lokalisaties in uw oplossingen nodig hebt. Hetzelfde geldt voor het aantal talen!

In ons SAP S/4HANA Public Cloud kenniscentrum vindt u de details van de specifieke localisaties en talen.

SAP S/4HANA Cloud Localisaties

Gebrek aan Enterprise Readiness

Met SAP S/4HANA Cloud krijgt u een zogenaamde Three-Tier omgeving. Het begint met de Central Business Configurator. Als onderdeel van de service zijn er drie tenant versies: Development, Quality en Production.

SAP Central Business Configuration is een nieuwe oplossing die het mogelijk maakt om bedrijfsprocessen die verschillende SAP-producten omvatten vanuit één centrale plaats te configureren. SAP Central Business Configuration zal eerst de configuratie van SAP S/4HANA Cloud mogelijk maken, maar is gericht op de naadloze implementatie van end-to-end bedrijfsprocessen binnen SAP's Intelligent Enterprise Suite.

U kunt de Development tenant gebruiken voor ABAB-Development of side-by-side of in-app ontwikkelingen.

Gebruik de Test tenant om nieuwe en gewijzigde functionaliteit te testen en te valideren. SAP levert nieuwe functionaliteit, waaronder (geautomatiseerde) Test Tools. Deze Test Tools zijn scripts om de functionaliteit van complete flows te onderzoeken en te verantwoorden. Daarnaast is er de Cloud Application Lifecycle Management laag. CALM is ter ondersteuning voor de gehele levenscyclus van uw cloud oplossingen, van build tot run:

 • Full-stack monitoring van hybride landschappen detecteert verstoringen en lost deze zo snel mogelijk op.
 • Operationele automatisering voor een efficiënte follow-up van gedetecteerde problemen, evenals proactieve taakbewaking
 • Automatisch volgen en testen van projecten

De Productie tenant wordt volledig onderhouden door SAP. Maandelijks is er een doorlopende stroom - zonder onderbrekingen - van noodzakelijke patches. Twee keer per jaar is er een upgrade naar de laatste release (februari en augustus).

SAP S/4HANA Cloud 3 Tiers

Referenties

Er zijn referenties beschikbaar. Een eenvoudige referentie is onze interne implementatie van SAP S/4HANA Public Cloud voor onze Corporate en vestigingen in diverse landen.  Intern gebruikt Scheer de Public Cloud ter ondersteuning van de professional service business, inclusief de intercompany transacties.

In de afgelopen vijf jaar hebben we verschillende succesvolle SAP S/4HANA Public Cloud-implementaties uitgevoerd, voornamelijk voor Manufacturing, Procurement, Finance en Professional Service Operations.

Kan SAP S/4HANA Public Cloud uw bedrijf ondersteunen?

Natuurlijk moeten we uw details kennen: wat heeft u nodig? Waar heeft u het nodig, en wanneer heeft u dit nodig? Met de Public Cloud-versie krijgt u een eenvoudig te onderhouden oplossing tegen een mogelijk lagere cost of ownership. Het is onze ervaring dat implementaties van 3 tot 6 maanden haalbaar zijn als de organisatie in staat is om de transitie te maken. Het succes hangt af van de transformatie en adoptie van de oplossing door alle niveaus binnen de organisatie.

Axel Kleinjan,

Senior Manager - Scheer Nederland

Categorieën