SAP BTP: Wat is het belang dit platform naast SAP S/4HANA Cloud?
SAP Business Technology Platform
Technology
Ferry Bogaards
Technology
01/18/2023
8 min

Wat is het belang van BTP naast SAP S/4HANA Cloud?

01/18/2023
8 min

SAP Business Technology Platform:  Wat is het belang van dit platform naast SAP S/4HANA Cloud?

Deze blog is een onderdeel van het webinar van 1 dec 2022 over het SAP Business Technology Platform (BTP) in relatie met de Software-as-a-Service versie van SAP S/4HANA Cloud. In het webinar stonden onder meer de volgende onderwerpen centraal:

  1. Wat is de status van SAP S/4HANA Cloud?
  2. Is het zinvol om het SAP Business Technology Platform in te zetten?
  3. Hoe is SAP BTP opgebouwd?
  4. Wat is de SAP Integration Suite?
  5. Wat is de SAP Extensibility Suite?

Wat is de status van SAP S/4HANA Cloud, Public Edition?

SAP S/4HANA Cloud is er in twee smaken: de Private en de Public Edition.  Scheer Nederland werkt alleen met de Public Edition.  De Public Edition is een volwaardige Software-as-a-Service oplossing, die sinds 2016 op de markt is. Sinds 2021 is deze oplossing meer dan volwassen geworden. In de periode 2019-2022 heeft Scheer zeven implementaties mogen doen bij met name op productie en service gerichten bedrijven.

Vanuit Scheer zijn wij altijd met de ondersteuning van de end-to-end bedrijfsprocessen bezig. In de tijd van SAP R/3 of SAP ECC werkten we met ARIS (BPM tool van Scheer).
Voor SAP S/4HANA Cloud, Public Edition geldt dat de processen voorop staan. De applicatie bestaat feitelijk uit 850+ scope-items. Ieder scope-item is een onderdeel van een industry best practice, in de vorm van een end-to-end proces of een specifieke functionaliteit. Als voorbeeld geldt het proces "Sell from Stock (BD9)" of de functie "Advanced Available to Promise (1JW)". Bij het configureren dienen de juiste scope items te worden geactiveerd. Op deze wijze kan de industry best practice worden samengesteld, die past bij de organisatie. Zonder maatwerk, alleen configureren.  

De Public Edition van SAP S/4HANA Cloud bevat een zeer ruime functionaliteit die hoort bij een volwassen ERP omgeving. In het onderstaande overzicht een overzicht van de basis functionaliteit die aanwezig is. 

SAP S/4HANA Cloud FunctiesFunctionaliteiten per Business Area - Public Edition SAP S/4HANA Cloud

Voor SAP is de Public Edition het platform waarvoor nieuwe innovaties als eerste beschikbaar worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • SAP Launchpad voor een uniforme gebruikerservaring;
  • Finance en Parallel Ledger Accounting
  • Event based Costing en Event Based Revenue Recognition
  • Solution Orders

De Public Edition kent een februari en augustus release en iedere maand is er een feature-pack beschikbaar, waarbij de gebruiker zelf bepaalt welke functionaliteit er actief wordt.

SAP S/4HANA Cloud Modulaire Applicatie Portfolio

Scope-Items kunnen een onderdeel van SAP S/4HANA Cloud, Public edition zijn, maar er zijn ook Scope-Items die als een micro-service op het BTP platform draaien. Als gebruiker merk je hier niets van.

SAP S/4HANA Cloud application Portfolio

Bovenstaand schema geeft een beeld van de core-functionaliteit en de mogelijkheden van aanvullende functionaliteiten, die veelal zijn gericht op een specifieke industriefocus. De gebruiker krijgt zijn launchpad en met een uniforme gebruikers. Het BTP zorgt voor de integratie van alle delen.

Is het zinvol om het SAP Business Technology Platform(BTP) in te zetten?

Wij krijgen vaak de vraag in hoeverre het zinvol is om het SAP Business Technology Platform in te gaan zetten?  Deze vraag is eenvoudig met "Ja" te beantwoorden. Allereerst omdat het BTP onderdeel is van SAP S/4HANA Cloud - zowel voor de Public als de Private edition. Daarnaast verzorgt het BTP de basisfuncties zoals toegang en autorisaties. Maar het BTP zorgt ook voor de inzet van nieuwe technologieën, zoals Artificial Intelligence,  Machine Learning en Robotic Process Automation. Het BTP is de centrale hub om een Intelligent Enterprise te realiseren. Via het SAP BTP kunnen dus eenvoudig integraties worden opgezet met aanvullende SAP LOB solutions, zoals SAP Ariba, Concur, SuccessFactors. Maar ook met Industry Cloud Solutions. Dit zijn specifieke functies zoals SAP Manufacturing Industry Cloud, Subscription Billing, Cloud for Projects, Advanced Closing Cockpit,  als voorbeeld functies.

Wat zijn SAP Industry Cloud oplossingen? 

Dit zijn oplossingen die actief zijn op de Public Cloud omgeving. De SAP Industry Cloud oplossingen worden door SAP en haar partners ontwikkeld. De SAP Industry Cloud oplossingen zijn dus beschikbaar voor de Private en Public Editions van SAP S/4HANA Cloud. De voorwaarde voor deze oplossing is dat de oplossing volledig op het SAP BTP draait of ermee kan communiceren.  De interface is op basis van SAP Fiori Design Guidelines. Met betrekking tot SAP S/4HANA Cloud geldt tevens dat de SAP Industry Cloud solution als side-by-side extensie kan worden ingezet.

SAP BTP Hub Central Services

Voorbeeld van een SAP Industry Solution is de SAP Advanced Finance Closing cockpit - Eén  oplossing om alle financiële afsluitingsprocessen van een onderneming te ondersteunen. De oplossing wordt als een hub ingezet voor de verschillende bedrijven ongeacht welke SAP versie, SAP ECC, SAP S/4HANA Public of Private Edition), actief is. 

Met SAP Build kun je bijvoorbeeld process-automation toepassen binnen het BTP over de verschillende oplossingen heen en om process functionaliteit toe te voegen.

SAP BTP en het toevoegen van Custom Elements

Het BTP wordt tevens gebruikt om Custom Elements toe te voegen, zoals Custom Fields,  CDS (Core Data Services) Views en SAP BAPI's.  SAP BAPI (Business Application Programming Interface) is een standaardinterface voor de bedrijfsobjectmodellen in SAP-producten.  Hierdoor bestaat de mogelijkheid om eigen functionaliteit toe te voegen aan de standard functionaliteit, zonder dat het impact heeft op de standard CORE van functionaliteiten. Toekomstige updates kunnen dan ook zonder problemen worden geaccepteerd. 

Hoe is SAP BTP opgebouwd?

Het SAP BTP is opgebouwd uit vier hoofd pilaren: Database en Data Management, Analytics, App Dev & Integraties en als laatste de inzet van Intelligent Technologies.

SAP BTP 4 Pillars

SAP Master Data Governance is een module die meer en meer wordt ingezet voor de creatie en het beheer van Master Data voor de verschillende SAP systemen.  Hiermee kan op één plek de data van business partners, artikelen, etc worden aangemaakt en worden gedeeld met alle systemen die er gebruik van maken.

De Analytics functies vanuit het BTP is volledig "embedded" binnen SAP S/4HANA Cloud.  Dit impliceert dat zonder extra tooling iedere SAP S/4HANA Cloud gebruiker toegang heeft tot deze functionaliteit.  SAP Analytics Cloud kan worden ingezet voor een meer advanced functionaliteit en voor de analytics van externe data sources. 

Wat is de SAP Integratie Suite?

De SAP Integratie Suite werkt met SAP One Domain Model. SAP One Domain Model is een enkel, coherent domeinmodel voor de Intelligente Suite van SAP, dat de Digital Core  en alle SAP-cloud applicaties omvat. Als geharmoniseerd domeinmodel voor business objecten die verspreid zijn over de verschillende toepassingen, biedt SAP One Domain Model een basis voor een consistente kijk op stamgegevens in het hele hybride landschap. Door objecten toe te wijzen aan een centraal domeinmodel maakt SAP One Domain Model het mogelijk dat applicaties verschillende talen spreken, worden configuratie- en transactiegegevens op elkaar afgestemd en wordt de basis gelegd voor integratie- en uitbreidingsscenario's. Het domeinmodel wordt gepubliceerd in de API Business Hub (https://api.sap.com/sap-one-domain-model).


SAP BTP Integration Suite


Via de SAP Integration Suite worden integraties verwerkt met het SAP ECO systeem maar ook met non-SAP applicaties die als SaaS beschikbaar zijn. Denk hierbij aan Microsoft Teams, SalesForce, ServiceNow, ADP, DropBox.  De SAP Integration Suite zorgt voor Process Orchestration, Data Integrations en Events Handling. Via de Event-Mesh kunnen  interacties tussen verschillende applicaties op real-time basis worden beheerd. 

SAP API Hub

Voor de integratie zijn inmiddels 2,400 interfaces beschikbaar die direct kunnen worden ingezet (zie https://api.sap.com/ voor alle details) om 170+ business events te ondersteunen. De opzet van deze Business Application Interfaces(Bapi) zorgen voor een eenvoudige integratie.

SAP BTP API HubSAP API Hub

Wat is de SAP Extension Suite?

SAP S/4HANA Cloud wordt geleverd met generieke uitbreidingsmogelijkheden, welke extensibility Options worden genoemd.  Zo zijn er Key-user, Developer en Side-by-Side Extensibilities.

SAP BTP Extensibility Suite

Key User extensibility - om eenvoudig de basis UI, analytics en eenvoudige aangepaste logica uit te breiden. In-app extensibility is een concept dat werd geïntroduceerd met SAP S/4HANA. Het biedt een kader voor het bouwen van op SAP Fiori gebaseerde aanpassingen binnen het SAP S/4HANA-systeem zelf. Het is het meest geschikt voor uitbreidingen die bedoeld zijn voor SAP S/4HANA-gebruikers en die alleen werken met SAP S/4HANA-gegevens en -processen.

Dan hebben we Developer extensibility - alleen beschikbaar met 3-systeem landscape installaties -  met meer uitgebreide aangepaste ABAP-code, uitbreidingen op wat SAP te bieden heeft, partner extensies, enz. kunt ontwikkelen. Rechtstreeks op de S/4HANA stack.

Derde uitbreidingsmogelijkheid is de Side-by-Side Extensibility optie - Hier kunt u SAP Business Technology Platform gebruiken om meer geavanceerde, ontkoppelde extensies te ontwikkelen om te werken met S/4HANA Cloud en andere oplossingen. De Side-by-side Extensibility wordt ontwikkeld op het SAP BTP en worden geïntegreerd in de applicatie, in plaats van ze rechtstreeks in het oorspronkelijke applicatie zelf te ontwikkelen. Dit minimaliseert niet alleen de upgrade-inspanningen, maar stelt SAP-systemen ook open voor technologieën als JavaScript, kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML), Internet of Things (IoT) en vele innovaties, terwijl ABAP-ontwikkelaars tegelijkertijd een agile cloud-ontwikkelomgeving kunnen gebruiken.

SAP S/4HANA Extensibility

Via de Extension Suite kan op basis van een trigger extra functionaliteit worden toegevoegd aan de standaard best practices.. Deze extra functionaliteit wordt gerealiseerd via zogenaamde side-by-side Extensions en zorgen er dus voor dat jouw ERP-Core schoon blijft.

Bovendien biedt SAP aanvullende tools en een kader om de laatste loodjes van de lokalisatie aan te pakken. Bijvoorbeeld Configuration Localization Tool voor de ontwikkeling van nieuwe lokale versies.  Payment Media Workbench voor het beheer van verschillende landspecifieke betalingsformaten, de ontwikkeling van statutaire rapportering met Document and Reporting Compliance.

Webinar Specials & Replays

Op onze webinar pagina kunt u het programma zien van de geplande webinars rondom SAP S/4HANA Cloud, Public Edition.

Voor vragen omtrent de inzet en mogelijkheden van het SAP Business Technology Platform, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vraag uw Replays aan:

Categorieën