Wat doen we met maatwerk richting SAP S/4HANA Cloud, Public Edition
Webinar Special SAP S/4HANA Cloud - Maatwerk
Technology
Stefanie Schulkes
Technology
10/26/2023
4 min

Wat te doen met het Maatwerk?

10/26/2023
4 min

Wat te doen met Maatwerk bij de overgang naar SAP S/4HANA Cloud, Public Edition

Overstappen naar SaaS ERP met SAP S/4HNANA Cloud betekent zeker niet het einde van maatwerk. Er zijn nog tal van mogelijkheden die kunnen worden ingezet. Wanneer organisaties de overstap overwegen naar SAP S/4HANA Cloud, Public Edition, is het essentieel om te begrijpen hoe maatwerk en extensies passen in deze nieuwe SaaS-ERP omgeving. 

In ons recente webinar special van 26 oktober j.l, werden belangrijke overwegingen en best practices besproken voor de inzet van maatwerk met behoud van een zogenaamde clean-core van de ERP functionaliteit.  Gelukkig biedt SAP S/4HANA Cloud de mogelijkheid om maatwerk toe te passen, zonder dat er een direct impact (stagnatie) plaatsvindt op toekomstige updates. De SaaS-ERP kent naast de maandelijkse updates, 2 keer per jaar een major update, waarbij tevens nieuwe functies worden vrijgegeven, 

Waarom Maatwerk Extensies Bouwen?

De presentatie begon met de fundamentele vraag: Waarom bouwen we eigenlijk extensies?

SAP biedt een breed scala aan mogelijkheden en best practices binnen SAP S/4HANA Cloud Public Edition, maar er kunnen gevallen zijn waarin specifieke klantvereisten niet direct kunnen worden ingevuld met deze standaardfunctionaliteiten. Denk aan klantspecifieke velden, tabellen en specifieke apps die van vitaal belang kunnen zijn voor een organisatie. Nu is het belangrijk om de kernfunctionaliteiten van SAP te behouden, terwijl maatwerk wordt ingezet om aan specifieke behoeften te voldoen. Extensies bieden de flexibiliteit om dit te bereiken.

Aanpassingsmogelijkeden binnen SAP S/4HANA Cloud

Er zijn verschillende soorten extensies beschikbaar binnen SAP S/4HANA Cloud Public Edition, waaronder:

 • Scherm Aanpassingen: Hiermee kunnen gebruikers velden aanpassen, verwijderen of hergroeperen om de bruikbaarheid van het systeem te verbeteren.
 • Custom Business Objects: Met CBO's kunnen organisaties aangepaste tabellen maken met aanpasbare velden en gebruikersinterfaces om gegevens te beheren.
 • Specifieke Velden: Het is mogelijk om specifieke velden toe te voegen aan objecten in S/4HANA Cloud om tegemoet te komen aan klantspecifieke behoeften.
 • Custom CDS Views: Aangepaste weergaven kunnen worden gemaakt om behoefte met complexe rapportages aan te pakken.
 • Custom Logic: Voor meer technische aanpassingen kan ABAP-code worden geschreven, waarbij SAP vaak voorbeeldcode biedt.
 • Custom Structured Analytical Queries: Organisaties kunnen aangepaste analyses creëren boven op bestaande mogelijkheden.

Extensies op het Business Technology Platform (BTP)

Naast in-app extensies binnen S/4HANA Cloud Public Edition, biedt het Business Technology Platform (BTP) extra mogelijkheden voor extensies. Deze omvatten:

 • Low Code No Code: Met Low Code No Code-tools kunnen organisaties eenvoudig applicaties bouwen, geautomatiseerde processen creëren en werkruimtes opzetten zonder uitgebreide technische kennis.
 • Pro Developer Tools: Voor meer technisch onderlegde ontwikkelaars zijn er geavanceerdere tools beschikbaar, zoals de SAP Business Application Studio.
 • Integratiemogelijkheden: Het BTP biedt mogelijkheden voor het koppelen van S/4HANA Cloud aan andere systemen, zowel van SAP als van externe leveranciers.

Voordelen van een 'Clean Core ERP'

Een 'Clean Core ERP' is van cruciaal belang bij de implementatie van extensies. Het handhaven van een stabiele basis, onaangetast door maatwerk, zorgt ervoor dat upgrades naadloos kunnen worden uitgevoerd zonder verstoring van de kernfunctionaliteit van SAP. Dit minimaliseert de kosten en inspanningen die nodig zijn om elke release te valideren, en stelt organisaties in staat snel nieuwe functies te implementeren.

Maatwerk binnen een Two-Tier ERP omgeving

Veel bedrijven opereren met meerdere ERP-systemen, om verschillende redenen. Het kan zijn dat het hoofdkantoor een ander ERP-systeem gebruikt dan dochterondernemingen. Ook zijn er verschillende bedrijfstypen, zoals dealers of subcontractors, die hun eigen omgevingen hebben. Het is essentieel dat deze ERP-systemen naadloos met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen.

Extensibilities spelen een cruciale rol bij het mogelijk maken van naadloze communicatie tussen ERP-systemen in een Two-Tier ERP-omgeving. SAP heeft verschillende scenario's bedacht om gegevensuitwisseling tussen systemen te vergemakkelijken. Hierbij worden Public APIs gebruikt, die gestandaardiseerd en goed gedocumenteerd zijn. Het Business Technology Platform (BTP) fungeert als een hub voor deze communicatie, waarbij de Cloud Connector wordt gebruikt om systemen met elkaar te verbinden. Met extensies kunnen organisaties systemen op verschillende niveaus met elkaar verbinden via het SAP BTP, waardoor gegevens uniform kunnen worden gehouden en gedeeld tussen verschillende systemen.

Two-Tier ERP biedt bedrijven de flexibiliteit om verschillende systemen te gebruiken voor verschillende bedrijfsprocessen. Extensibilities zijn de sleutel tot een soepele gegevensuitwisseling tussen deze systemen.

Implementatieplan en maatwerk

Met extensibilities kunt u data uit verschillende systemen combineren en gebruiken om aangepaste applicaties te bouwen. Dit kan gedaan worden met low-code/no-code oplossingen, waardoor u snel en efficiënt nieuwe apps kunt ontwikkelen. Deze apps kunnen dienen voor gegevensoverzichten, goedkeuringsprocessen en meer.

Het is van cruciaal belang om extensibilities vroeg in uw project in kaart te brengen. Dit begint in de Discover-fase, waar u uw project scope vaststelt en de integraties en interfaces identificeert. In de Prepare-fase stelt u uw projectteam samen en begint u met het in kaart brengen van mogelijke extensibilities. Gebruik tools zoals de Extensibility Explorer om te bepalen welke standaardoplossingen beschikbaar zijn.

Tijdens de Explore-fase, waarin u uw projectvooruitgang evalueert, kunt u al beginnen met het beschrijven van uw extensibilities en de keuze maken tussen in-app of Side-By-Side-ontwikkeling. In de Realize-fase bouwt u daadwerkelijk uw extensibilities, test u ze en voert u gebruikerstests uit. Deploy en Run zijn de fasen waarin u uw oplossingen in productie neemt en monitort hoe ze presteren.

Het is van groot belang om extensibilities vroeg in uw project te identificeren en te ontwikkelen, en tools zoals de Extensibility Explorer kunnen u hierbij helpen.

Conclusie

Bij de overgang naar SAP S/4HANA Cloud Public Edition is het essentieel om zorgvuldig na te denken over maatwerk.  Door een combinatie van in-app extensies, side-by-side extensies via het BTP en het behoud van een 'clean core', kunnen organisaties de kracht van SAP S/4HANA Cloud Public Edition volledig benutten en aan de unieke behoeften van hun organisatie voldoen. De keuze voor de juiste extensiestrategie en een goed begrip van de beschikbare opties zijn cruciaal voor een succesvolle overgang naar S/4HANA Cloud Public Edition.

Stefanie Schulkes & Sanne van Bruijnsvoort

Webinar Replays

Onderstaande Webinar Replays (Nederlandstalig) zijn hier te vinden

 • SAP Business Technology Platform 
 • SAP Qualified Package Manufacturing 
 • SAP S/4HANA Cloud, Public Edition: Why, What and How 
 • SAP S/4HANA Cloud, Public Edition: Mythes en veronderstellingen 
 • SAP S/4HANA Cloud, Public Edition: Snelheid van Implementaties 
 • SAP S/4HANA Cloud, Public Edition: Wat te doen met maatwerk? 
 • Two-Tier ERP - S/4HANA Cloud
Categorieën