Ontdek de kracht van een SAP S/4HANA Assessment
Waarom een S/4HANA Cloud Assessment doorlopen?
SAP S/4HANA Cloud
Harold van Pelt
SAP S/4HANA Cloud
12/21/2022
4 min

RISE with SAP | Start met Scheer!

12/21/2022
4 min

Voor veel bedrijven wordt het zo langzamerhand tijd om naar SAP S/4HANA te migreren.

Misschien niet zo zeer omdat het onderhoudscontract van het huidige SAP ECC systeem over een aantal jaren afloopt, maar eerder omdat de IT-vraagstukken van de business niet meer kunnen worden behandeld omdat daar de nieuwste versie van de software voor nodig is.

SAP S/4HANA wordt omschreven als de Intelligent ERP versie en wordt straks de core van de Intelligent & Integrated Enterprise. ERP is vandaag de dag niet alleen een transactiesysteem om orders, planningen, voorraden en financiële transacties te verwerken. De intelligent ERP gaat een stap verder met automatisering op basis van Machine Learning, Artificial Intelligence, Robotic Process Automation en het vermogen om te voorspellen en te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.  Deze ontwikkelingen worden gerealiseerd met RISE with SAP en het begint met de keuze van de SAP S/4HANA omgeving.

SAP S/4HANA Cloud deployment modellen: Public en Private Edition

De vraag is niet of ERP vanuit de Cloud gaat werken, maar meer hoe uw ERP vanuit de Cloud gaat werken. Het grote voordeel van Cloud is dat zaken eenvoudig en snel kunnen worden geregeld, omdat functionaliteiten via een simpele abonnementsvorm kunnen worden aangezet.

Het inzetten van Cloud heeft ook zijn beperkingen op het gebied van onderhoud en beheer, wanneer bedrijven dit beheer zelf willen blijven doen. Gelukkig zijn er twee opties: Public en de Private Edition. Binnen de Public versie wordt alles geregeld door SAP en binnen de Private Edition kan veel nog door de klant worden bepaald.

SAP S/4HANA Cloud Public Edition

 • Een complete, moderne SaaS ERP-oplossing met volledige public cloud-voordelen
 • De snelste weg naar innovatie en de laagste TCO
 • Een zuivere Cloud ERP-oplossing zonder oude/legacy ERP-processen en -configuraties te converteren
 • Bedrijfsprocessen worden opnieuw vorm te geven en profiteren van gestandaardiseerde Best Practices gericht op het heden en de toekomst

SAP S/4HANA Cloud Private Edition

 • Een snelle conversie van een bestaande SAP ERP/ECC-omgevingen naar een moderne, Cloud gebaseerde architectuur;
 • Volledige Enterprise Management scope als abonnement en lage TCO van cloud-economie;
 • Mogelijkheid voor Perpetual licentie aankoopoptie (BYOL);
 • SaaS-landschap dat in eigen tempo kan worden opgezet;
 • Volledige, uitgebreide, ERP functionaliteit inclusief partner Add- ons met de mogelijkheid om uit te breiden en te verbeteren

Om de overstap richting SAP S/4HANA te maken, dienen een aantal vragen beantwoord te worden om vervolgens de benodigde investeringen en inspanningen te starten.

 • Welke voordelen brengt SAP S/4HANA voor onze Business?
 • Wat worden de kosten van de inzet van de SAP S/4HANA Cloud Public of Private Edition?
 • Welke deployment model past het beste bij mijn organisatie: Public of Private Cloud?

Doelstelling van de SAP S/4HANA Assessment is om deze vragen te beantwoorden en vervolgens de juiste voorbereidingen te doen voor de verdere invulling van het RISE with SAP transformatie programma. Daarnaast is het van belang te weten hoe SAP S/4HANA kan worden ingezet naast eventuele bestaande ERP systemen:

 1. Wilt u beginnen met een compleet nieuwe SAP S/4HANA Cloud?
 2. Wilt u een business unit afsplitsen naar een nieuwe SAP S/4HANA Cloud omgeving?
 3. Wilt u uw bestaande SAP ECC migreren naar SAP S/4HANA Cloud?
 4. Wilt u uw bestaande ERP uitbreiden met een SAP S/4HANA Cloud?

Met de keuze van SAP S/4HANA wordt feitelijk gestart met de inzet van de Intelligent Enterprise – bestaande uit de Intelligent Suite, Business Technology Platform en de integratie met Business Network en andere (niet)SAP-applicaties. Dit is de transformatie waar RISE with SAP voor staat.

Het migratiepad naar SAP S/4HANA Cloud

De keuze van het migratiepad hangt tevens af van business gerelateerde factoren zoals:

 • Passen de huidige processen, die momenteel ondersteund worden door SAP ECC, nog bij het gewenste businessmodel?
 • Welke impact hebben fusies en overnames vanuit het verleden op uw huidige werking van het SAP ERP systeem?
  Mogelijk is het gewenst om het SAP-systeem te consolideren, te harmoniseren of juist te splitsen naar businessmodel in verschillende Cloud tenants.

Vervolgens kan een invulling worden gegeven op welke wijze de migratie kan worden ingezet: Greenfield, Brownfield of een variant hierop.

Brownfield Migratie: Dit is een technische upgrade vanuit SAP ECC, gevolgd door een project om van de meeste S/4HANA voordelen gebruik te kunnen maken.

Greenfield Migratie: Dit is een compleet nieuwe installatie, schoon, maar ook zonder historie. Deze optie is alleen toepasbaar bij SAP S/4HANA Cloud Public Edition.

Shell Creation: Maak een kopie van SAP ECC inclusief het maatwerk en upgrade dit systeem naar SAP S/4HANA, daarna volgt een migratie met migratie cockpit van SAP of externe tools.

Mix & Match: Start met een “schoon” S/4HANA systeem en kopieer het maatwerk dat hergebruikt kan worden, daarna de inzet van de migratie cockpit van SAP of externe tools.

De opzet van de Scheer SAP S/4HANA assessment

Een Scheer SAP S/4HANA Assessment kan tussen de 4 tot 10 weken worden uitgevoerd. De duur wordt mede bepaald door de scope van het project, de parate kennis omtrent de huidige en gewenste omgeving met betrekking tot end-to-end processen, het maatwerk en de benodigde integraties die verkent dienen te worden.

SAP S/4HANA Assessment | De perfecte start voor RISE with SAP

In een assessment beginnen we met een Strategy Assessment, gevolgd door de Walk- through Workshops waarna de Fit to Standard Workshops plaatsvinden om met de verkregen informatie de Road Map samen te stellen.

Het voordeel van een SAP S/4HANA Assessment is dat er veel informatie en kennis ontstaat waardoor de eigenlijke implementatie sneller zal gaan. Dit geldt onder andere voor de volgende zaken:

 • Medewerkers krijgen meer inzicht en kennis rondom SAP S/4HANA door de verschillende demo’s;
 • Zowel de huidige als de toekomstige processen worden duidelijker door de interactieve workshops rondom Industry Best Practices;
 • Er ontstaat een beter inzicht op integraties tussen modules en applicaties.

De uitwerking van de SAP S/4HANA Assessment zal tevens helpen de volgende keuzes te maken voor het samenstellen van de Road Map:

 • Inzet van SAP S/4HANA Cloud Public of de Private Edition;
 • Opzet van de deel- en vervolgprojecten;
 • Op welke wijze kunnen nieuwe ontwikkelingen binnen SAP S/4HANA worden ingezet binnen de processen. Denk hierbij aan aanvullende automations op basis van AI/ML/RPA;
 • Noodzakelijke inzet van aanvullende tools.

Bekijk de replay van de webinar special om een gedetailleerd beeld te krijgen van onze SAP S/4HANA

Wat gaat RISE with SAP voor uw organisatie betekenen?

Ontmoet onze experts en krijg inzicht in de RISE with SAP opties voor uw specifieke business case.

Additionele informatie met betrekking RISE with SAP

Categorieën