10 reden om voor SAP SaaS ERP te kiezen met SAP S/4HANA Cloud, Public Edition
Blog 10 redenen om voor Saas ERP te kiezen
Cloud Mindset
Harold van Pelt
Cloud Mindset
08/28/2023
5 min

10 redenen om voor SAP SaaS ERP te kiezen | SAP S/4HANA Cloud, Public Edition

08/28/2023
5 min

In de dynamische wereld van vandaag is het cruciaal voor bedrijven om hun activiteiten te stroomlijnen en te optimaliseren. Een belangrijke stap in deze richting is het overwegen van een Software as a Service (SAAS) ERP-systeem.  SAP S/4HANA Cloud biedt tal van voordelen voor handel-,  productie- en servicebedrijven, variërend van kostenefficiëntie tot schaalbaarheid en meer. Hier zijn 10 overtuigende redenen waarom bedrijven SAAS ERP overwegen.

Snelheid van implementeren

De Public Cloud kan feitelijk binnen 6-8 weken worden geïmplementeerd met een basisfunctionaliteit. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de inkoop-en verkoopprocessen en de financiële administratie worden ondersteund.  Managers, Afdelingshoofden en Medewerkers leren het systeem kennen en dat gaat helpen met de verdere inrichting van het systeem.
Vanuit onze ruime implementatie ervaring, zien wij dat medewerkers zaken veel sneller en scherper oppakken. Ons advies is om een gefaseerd plan te maken. Uw bedrijf kiest het eigen tempo voor het verder uitbreiden van de functionaliteit of het aantal landen/locaties dat ondersteunt gaat worden.

Minder afhankelijk van IT: Business beheert de oplossing

De Public Edition van SAP S/4HANA Cloud komt als een Software-as-a-service oplossing.  Met de ontvangen unieke URL en een gebruikersaccount, kan direct worden gestart. Geen wachten op IT totdat alles is besteld en beschikbaar is gemaakt. De afhankelijkheid met IT kan dus heel beperkt zijn. Natuurlijk wordt met IT besproken hoe de toegang naar deze SaaS oplossing en mogelijke integraties gaat verlopen. Met de Public Cloud ERP kan de business volledig eigenaar zijn van de inzet en verdere uitbreiding van de functionaliteit. Het zijn meestel de integratie- en uitbreidingsvraagstukken waar IT voor nodig is. Het is de Business die zelf eigenaarschap kan nemen over de precieze configuratie van de functionele aspecten voor hun processen.

Direct toegang tot Industry Best Practices

De kracht van SAP S/4HANA Cloud, Public Edition is de enorme verzameling van Industry Best Practices om snel en effectief te gaan werken.  Via interactieve Fit-to-Standard workshops worden de concepten van end-to-end processen besproken en wordt de configuratie afgestemd. Hiermee kan snel een traject zoals Order-to-Cash worden klaargemaakt.  De best practices worden twee maal per jaar voorzien van updates en aanvullende nieuwe functionaliteiten.

Het belang van een Clean Core ERP

We hebben inmiddels wel gezien en geleerd dat ERP uw organisatie kan helpen, maar ook gigantisch kan vertragen doordat maatwerk van het verleden, zorgt voor problemen en extra onderhoud in het heden en de toekomst.  De oplossing hiervoor ligt voor de hand: SaaS-ERP met een Clean-Core ERP. Met de inzet van Public Edition van SAP S/4HANA Cloud behoudt u altijd een schone kern van uw ERP applicaties. Aanpassingen zijn alleen mogelijk door het inzetten van zogenaamde integraties of extensies. Deze functionaliteit draait dus altijd boven op de standaardversie. Het behouden van een Clean-Core ERP is noodzakelijk om tweemaal per jaar een nieuwe release door te kunnen voeren. SAP kent een vast release schema waarbij in Februari en Augustus de nieuwe releases worden geactiveerd.

 Door de Clean-Core ERP is uw oplossing altijd up-to-date zonder dat er ingewikkelde en langlopende upgrade projecten voor nodig zijn. SAP S/4HANA Cloud geeft u precies aan welke delen door de komende update worden geraakt.  Specifieke testscripts ondersteunen het proces om de van de aangekondigde wijzigingen te valideren binnen uw eigen omgeving

Het snel en breed kunnen inzetten van innovaties

Voor ieder bedrijf geldt dat stilstaan dodelijk kan zijn. Met de digitale wereld waarin we momenteel verkeren en het globale karakter, dient ieder bedrijf snel in te spelen om verwachte ontwikkelingen. Met SAP S/4HANA Cloud, Public Edition is dit mogelijk. Razendsnel kunnen nieuwe procesvormen worden ontwikkeld of kunnen nieuwe of andere locaties voor de business worden ingezet. Binnen SAP S/4HANA Cloud is alles integreert. Nieuwe functies kunnen dus direct financieel gevolgd worden en zijn direct aanwezig binnen de analyze en rapportage functies.

Belangrijk :Met betrekking tot innovaties geldt dat SAP haar Public Cloud Platform als basis hanteert voor innovaties. Hierbij spelen het SAP Business Technology Platform, SAP S/4HANA Cloud en SAP Industry Cloud een cruciale rol. Met SAP S/4HANA Cloud, Public Edition maakt u dus een juiste keuze!

Brede inzetbaarheid (management, afdelingshoofden, medewerkers)

SAP S/4HANA Cloud is zeker geen applicatie dat alleen door de back-office wordt gebruikt om orders te verwerken. De kracht van de applicatie is juist de brede inzetbaarheid naar alle lagen en alle functies binnen de organisatie. De kern van de applicatie wordt gevoed door de zogenaamde Intelligent Enterprise.  Nieuwe technieken zorgen voor een steeds betere en betrouwbare voorspelling van zake, die business managers helpt met het nemen van beslissingen. De User Interface zorgt ervoor dat automatisch bijzonderheden worden gedeeld met de mogelijkheid om direct actie te ondernemen. Gebruikers kunnen hun eigen dashboard samenstellen met Key Performance Indicators en aanvullende overzichten om snel hun business activiteiten te kunnen overzien. De Document en Work Flow overzichten geven direct inzicht in de mogelijkheden waar een bepaalde transactie staat of waarom een actie nog niet verder kan worden uitgevoerd.

Gebuikers hebben binnen  SAP S/4HANA Cloud tal van mogelijkheden om zaken zelf te regelen. Los van self-service Apps, zijn er tal van mogelijkheden om de applicatie naar eigen inzicht te ontdekken en in te richten. Te denken valt aan de volgende zaken:

  1. Toegang tot een E-Learning omgeving
  2. Context gedreven help functionaliteit
  3. Personaliseren van menu’s, apps en overzichten

Integratie met nieuwe technologieën (AI/ML/RPA)

De inzet van nieuwe technologieën lijkt voor veel bedrijven nog ver weg. De adoptie van technieken als Machine Learning, Artificial Intelligence en Robotic Process Automation gaat super snel.  Het is belangrijk te beseffen dat de inzet van deze nieuwe technieken alleen via de Public Cloud oplossingen binnen SAP ingezet kunnen worden. Sneller dan verwacht kunnen tal van automations worden gerealiseerd waardoor medewerkers meer tijd kunnen besteden voor het verrijken van de business.

Veiligheid op top niveau

SAP S/4HANA Cloud Public Edition is gebouwd met robuuste beveiligingsmaatregelen om uw gevoelige gegevens te beschermen. Met compliance-certificeringen van verschillende regelgevende instanties kunt u erop vertrouwen dat uw ERP-oplossing voldoet aan de hoogste industrienormen. Denk hierbij aan de volgende zaken: beveiligde infrastructuur, inzet van encryptie van gegevens, toegangscontrole,  rol-gebaseerde  toegangscontrole, beveiligde developement en testomgeving, regulieren om continue te voldoen aan compliance eisen.  De details omtrent de beveiling van SAP SaaS oplossingen zien te vinden in SAP Trust Center

Lagere TCO

 Er bestaan tal van vergelijkingen tussen de kosten van ERP voor een hosted/on-premise omgeving versus SaaS ERP, maar het blijf lastig deze te vergelijken met een een specifieke bedrijfssituatie.  Wat voor SaaS ERP geldt dat de oplossing natuurlijk baat heeft bij de schaalbaarheid die wordt ingezet. Hardware, Database, Infrastructuur wordt eenmalig opgezet en beschikbaar gemaakt voor verschillende bedrijven. Geen opstart, geen installatiekosten. U sluit het abonnement af en kan direct gebruik maken van het systeem. 

De oplossing beschikt tevens over tal van land-specifieke functionaliteiten, de zogenaamde localisaties, die ook weer inbegrepen zijn.

Het op en afschalen kan eenvoudig worden gedaan zonder investeringen. Het concept van Pay-as-you-Go is zeker bij SaaS ERP aanwezig.  De kosten zullen niet alleen lager zijn, ze zullen zeker ook beter voorspelbaar zijn.

Eenvoudig in maar ook uitstappen

Een groot voordeel can SaaS ERP is de snelheid waarbij een bedrijf kan starten, maar ook kan overstappen naar een ander bedrijf.  Zeker bij merger en acquisities zien we dat SaaS ERP een bijzondere rol kan spelen voor zogenaamde Carve-in en Carve-out vraagstukken.


Meer info over de transitie naar SAP S/4HANA Cloud, Public Edition 

Categorieën