SAP Public Cloud - Voordelen van Fit-to-Standard-benadering
SAP Public Cloud - Fit-to-Standard approach
Cloud Mindset
Marina Hommersom
Cloud Mindset
03/02/2022
4 min

SAP Public Cloud: Voordelen van Fit-to-Standard aanpak

03/02/2022
4 min

Scheer Nederland viert haar eerste lustrum als SAP Public Cloud ERP Partner voor tien jaar. In 2012 zijn we gestart met een nieuwe onderneming, volledig gericht op SAP Public Cloud. In 2022 blikken we terug op onze SAP Public Cloud reis van de afgelopen tien jaar door elke maand een specifiek onderwerp te delen.

In dit derde artikel beantwoordt Marina Hommersom de vraag: "Wat zijn de voordelen van een Fit-to-Standard aanpak?" Marina is een van onze senior SAP Business Consultants met ruime ervaring in SAP Business ByDesign en SAP S/4HANA Public Cloud implementaties. Marina was betrokken bij verschillende SAP Public Cloud projecten in Australië, Colombia, de Verenigde Staten en Nederland.

Verschuiving van monolithisch ERP naar een wendbaar en schaalbaar ERP Cloud-platform

De inzet van SAP Public Cloud impliceert de verschuiving van een monolithische architectuur naar een agile en schaalbare architectuur. IT is verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling. De meeste Corporate SAP systemen bevatten een monolithische architectuur om alle ERP-eisen te beheren. Oplossingen worden op maat gemaakt, en documentatie wordt zelden bijgewerkt. Wijzigingen in capaciteit en functionaliteit vereisen aanzienlijke inspanningen en investeringen. De Public Cloud ERP-oplossingen zijn wendbaar en schaalbaar. Het bedrijf heeft volledige controle, en het duurt 4-6 maanden om nieuwe projecten te implementeren: geen investeringen vooraf, alleen onkosten.

Wat betekent "Fit-to-Standard" aanpak?

Fit-to-Standard' is de implementatieaanpak die SAP voorstaat om een snellere adoptie van S/4HANA Cloud ERP mogelijk te maken. Het bestaat uit het gebruik van de Industrie Best Practices om een schone kernoplossing te creëren voor het bedrijf om adequaat te functioneren met behulp van SAP-Cloud oplossing. Het eenvoudige antwoord is: "Configureer de ERP-omgeving op zo'n manier dat de aanwezige functionaliteit uw processen ondersteunt". Ken alle variabelen om standaard tot complexe processen te beheren. De Fit-to-Standard benadering betekent niet minder opties. Fit betekent dat u de end-to-end business flows moet begrijpen, inclusief integraties of interacties met verschillende modules, om te zorgen voor voorbeeldig werkende configuraties.

Deze Fit-to-Standard omvat ook de Application Interfaces om verbindingen met andere SAP of niet-SAP ecosystemen tot stand te brengen. Begin met de bestaande, white-listed API's om het te laten werken. Een voorbeeld van een best practice is Revenue Recognition voor Professional Service organisaties. Deze functie is standaard beschikbaar, maar met nogal wat opties. U moet het volledige plaatje begrijpen om dit op de juiste manier te configureren:

  • Event-based of time-based
  • Realisatie methode: Op kosten gebaseerd, Opbrengsten gebaseerd, Voltooid contract of Handmatig Accruals
  • Afstemming op IFRS15 of andere GAAP's
  • Opzetten van de integratie met Project Profitability App

5 Redenen die profiteren van Fit-to-Standard

Het volgen van de Fit-Standard aanpak maakt uw oplossing constructief, en het is klaar om nieuwe innovatieve functies te adopteren zonder enige tussenkomst.

Business Rules Cloud ERPBusiness wordt eigenaar van de inrichting van SAP Cloud ERP

Ik wil de volgende redenen delen om onze Fit-to-Standard aanpak toe te passen vanuit de verschillende projecten die ik de afgelopen zeven jaar heb gedaan met SAP Public Cloud.

Reden 1: Business is eigenaar geworden van ERP

Het belangrijkste voordeel van de Fit-to-Standard aanpak is dat de business verantwoordelijk is voor het selecteren/definiëren van de juiste configuraties in plaats van IT/Development. Geen ontwerp en langdurige ontwikkelingsprojecten. Duidelijke sprints/workshop met alle business eigenaren om de opties te bespreken en te configureren. Deze workshops hebben een doorlooptijd van 5 tot 10 dagen. Het grote voordeel is dat alle medewerkers vanaf het begin kunnen zien en ervaren hoe het gaat worden.

Reden 2: Houd uw SAP ERP-kern schoon

De Fit-to-Standard aanpak houdt uw SAP ERP Core schoon. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en de dagen daarna. Een Clean core betekent minder complexiteit en geen afhankelijkheden. Elke toekomstige periodieke update wordt geactiveerd rolt probleemloos binnen. Actueel blijven wordt een non-issue om te bereiken.  Een tweede groot voordeel van het gebruik van standaarden is dat de embedded Automated Testing ingezet kan worden voor de periodieke updates.

Reden 3: Verkort uw implementatietijd

Het implementeren van standaarden is de beste manier om te profiteren van ERP. Korte implementatietijden om uw ERP aan te passen aan veranderende bedrijfsomgevingen. Een snelle implementatietijd zorgt ervoor dat het verwachte succes sneller komt. Denk aan nieuwe bedrijfsmodellen, nieuwe dochterondernemingen, carve-ins, of carve-outs. En dit voordeel geldt niet alleen tijdens de initiële implementatiefase, maar ook tijdens de gehele levenscyclus van de oplossing.

Reden 4: meer mogelijkheden voor gecentraliseerde of gedecentraliseerde oplossingen

De SAP Public Cloud ERP-optie biedt ondernemingen een uitgelezen kans om hun bedrijf op gecontroleerde wijze te transformeren van een puur gecentraliseerde naar een meer samenhangende opzet van oplossingen. In de digitale transformatie reis van een On-Premise ERP naar een Public Cloud ERP-oplossing, is het verstandig om deze processen te identificeren die kunnen passen bij de standaard Best Practices. Afhankelijk van uw bedrijf, kan het antwoord anders zijn: Financiën, Shared Services, Warehousing, nieuwe bedrijfsconcepten. De Fit-to-Standard aanpak creëert een agile mogelijkheid om de vereiste bedrijfsondersteuning uit te breiden met stand-alone SAP Public Cloud oplossingen die zijn aangesloten op de oude corporate SAP ECC omgevingen.  Bezoek onze start met RISE met SAP

Ontdek de details van RISE met SAP pagina om de mogelijkheid te ontdekken om uw reis te beginnen om uw on-premise ERP naar SAP Cloud ERP-platform te verplaatsen.

Reden 5: Governance en beveiliging

Bedrijven kunnen hun bedrijfsprocessen over de hele wereld opschalen door landspecifieke eisen en regelgevingsbehoeften aan te pakken door middel van lokalisaties. Deze lokalisaties nemen veel complexiteit weg om bedrijven over de hele wereld te ondersteunen. Voor SAP is lokalisatie een strategische prioriteit. SAP biedt de SAP S/4HANA Cloud-lokalisatie out of the box voor veel lokale versies.

Conclusie van Fit-to-Standard aanpak om uw core ERP schoon te houden

Onze visie is dat in het huidige tijdperk ERP het speelveld van de business is en IT een ondersteunende rol speelt. De flexibele en schaalbare Public Cloud-oplossingen zijn de belangrijkste componenten om de business te stroomlijnen en te ondersteunen: zorg dat het ook bij uw business past! Na zeven jaar SAP Public Cloud implementaties te hebben gedaan, heb ik een gedegen en diepgaand inzicht in de kwaliteit en mogelijkheden van SAP Best Practices. Neem gerust contact op met mijn college, Josien van der Burg of mij over SAP Public Cloud en de Industry Standards.


10 Years SAP Public Cloud Blog Articles

  1. Why was Scheer Netherlands an Early adopter of SAP Public Cloud ERP?
  2. Cloud Mindset for organizations
Categorieën