SAP Public Cloud: Cloud Mindset voor bedrijven
Cloud Mindset for Companies
Cloud Mindset
Gerard van Gent
Cloud Mindset
02/04/2022
5 min

SAP Public Cloud - Cloud Mindset voor bedrijven

02/04/2022
5 min

Waarom is een cloud mindset voor organisaties nodig?

Scheer Nederland viert haar eerste lustrum als tien jaar SAP Public Cloud ERP Partner. In 2012 zijn we een nieuwe onderneming gestart, volledig gericht op SAP Public Cloud.  In 2022 blikken we terug op onze SAP Public Cloud reis van de afgelopen tien jaar door elke maand een specifiek onderwerp te delen. In dit tweede artikel geeft Gerard van Gent antwoord op de vraag "Waarom een Cloud Mindset voor organisaties nodig is om succesvol te zijn met SAP Public Cloud". Gerard is een van onze senior SAP Business Consultants met een brede ervaring van zowel SAP ECC (on-premise) als SAP Public Cloud implementaties. Gerard was betrokken bij diverse SAP Public Cloud Journey gesprekken voor lokale en internationale organisaties.

Het maken van de overstap naar de cloud is niet alleen een technologie of proces uitdaging, maar ook een significante cultuurverandering die begint bij de top. Daarom is een Cloud Mindset een voorwaarde voor een succesvolle digitale transformatie van huidige en/of toekomstige bedrijfsproces(sen). Een succesvol SAP S/4HANA Cloud traject begint met een duidelijke richting voor bedrijfsinnovatie en -groei, automatisering en vereenvoudiging via een digitaal bedrijfsmodel. Organisatorische veranderingen zoals het omscholen van de huidige resources in IT en bedrijfsfuncties zijn een essentieel onderdeel van deze transformatie.

Een Cloud Mindset impliceert het omarmen van verandering, het inzetten van best practice oplossingen en het bevorderen van zelfcontrole. Niet meer bouwen maar configureren.

Waarom is een Cloud Mindset nodig binnen bedrijven?

In staat zijn om groei te benutten: Wanneer het bedrijf organisch of op basis van overnames gaat groeien, is het uitwerken van een Cloud oplossing cruciaal.  De snelheid van implementatie, de standaardisatie van bedrijfsprocessen, zorgt voor een solide operationele basis. Ook aan lokale wet- en regelgeving kan worden voldaan op basis van de beschikbare lokalisaties.

Vereenvoudiging van de oplossing om uw bedrijf te ondersteunen: De time-to-market wordt steeds korter, en de snelheid van handelen wordt steeds belangrijker. Dit brengt een mindset met zich mee die inzet op vereenvoudigingen. Ga voor de inzet van standaard best practices en eventueel aangevuld met white-listed API's voor noodzakelijke integraties met additionele applicaties.

Vermindering van de Total-cost-of-Ownership: De belangrijkste drivers voor operationele kosten in de huidige ERP On-premise landschappen zijn gerelateerd aan het 'in leven houden' van het systeem: ondersteuningsincidenten, wijzigingen en releases van een dozijn instances van aangepaste code. Kosten zonder innovaties, gewoon om het te laten draaien. SAP Public Cloud biedt aanzienlijke besparingen op de kosten voor aanschaf, onderhoud en gebruik van ERP. Naast de besparingen zijn er ook extra functionaliteiten beschikbaar. Denk hierbij aan lokalisaties voor gebruik in verschillende landen, gebruik van geautomatiseerd testen om bestaande en nieuwe functionaliteit periodiek snel en adequaat te valideren, beschikbare analyse- en rapportagemogelijkheden en toegang tot intelligente technologieën.  

Creëer een langdurig en duurzaam kader voor een Cloud Center of Expertise

De Cloud Mindset is niet alleen gericht op softwareoplossingen uit de cloud. Het is veel breder, en deze Cloud Mindset moet worden vertaald om een succesvolle transformatie te regelen.  


Er zijn vijf niveaus die in deze definitie moeten worden opgenomen:

  1. Cloud Strategie:  Definieer uw Cloud strategie en stem deze af op uw organisatie en bedrijfsdoelstellingen. Dit kan een Cloud Roadmap omvatten.
  2. Organisatie en Governance Model: Wat zijn de beperkingen, kansen en uitdagingen voor uw bedrijf met Cloud ERP en wat zijn de governance regels die gelden voor de Cloud applicaties.
  3. Reikwijdte van de Processen: Overzicht van de end-to-end business flows en hoe deze flows ondersteund kunnen worden vanuit de Cloud en/of huidige on-Premise applicaties. 
  4. Platform, Tools & Standaarden: Richtlijnen om het SAP Business Technology Platform in te zetten, benodigde integraties, beveiliging, single sign-on opties
  5. Benodigde vaardigheden en personeel: De Cloud Transformatie vereist het introduceren van nieuwe rollen en het loslaten van andere, zowel binnen de IT als de Business omgeving. Het gebruik van SAP S/4HANA Public Cloud betekent dat er geen systeem-, database- en applicatiebeheerders nodig zijn. Aan de andere kant moet de business vaardigheden ontwikkelen met betrekking tot Digital Business Analyst, Business Architects, UX-ontwikkelaars, Prototyper en Data Scientist.

Creëer gezamenlijke krachten tussen IT en de business

Aangepaste en verrijkte IT-diensten zullen de samenwerking tussen business en IT versterken. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nieuwe technologieën te benutten en een bredere bedrijfswaarde te creëren. Om de IT-divisie te helpen innovatie te stimuleren, zijn nieuwe vaardigheden nodig - waardoor er minder vraag is naar de huidige vaardigheden die gericht zijn op op operaties gebaseerde praktijken. Dit vereist een vroegtijdige transformatie van de medewerkers in zowel de business als in de IT. SAP S/4HANA Cloud is de katalysator voor zowel de vraag naar deze nieuwe vaardigheden als de ondersteuning van digitale transformaties.

Best practices: denk opnieuw na over uw processen, configureer en voer uit

Binnen SAP Public Cloud bent u niet in staat om de zogenaamde scope-items te customizen om uw bestaande end-to-end bedrijfsproces te definiëren. Aangezien de huidige SAP scope-items zeer inhoudsrijk zijn, zal de behoefte aan maatwerk gering zijn. Door te kiezen voor een fit-to-standard benadering, wordt de organisatie aangemoedigd om best practice processen over te nemen. In het geval van echte hiaten kunnen best of breed cloud-oplossingen worden geïntegreerd via whitelisted API's. Om succesvol te zijn, behouden de key users een belangrijke rol met een grote cultuurverandering binnen de organisatie. Zij leiden de adoptie van gestandaardiseerde SAP S/4HANA Cloud-bedrijfsprocessen en helpen de gebruikersgemeenschap om af te stappen van handmatige en schaduw-IT-processen, vaak ondersteund door Excel en telefoongesprekken.

Het heroverwegen van uw processen omvat ook het proces van updaten en innoveren. Automatiseer testen, een standaardonderdeel van het SAP S/4HANA Public Cloud-pakket. Geautomatiseerd testen zal de kwaliteit en de verwachting van de huidige en nieuwe geïnnoveerde functionaliteit verhogen.

Stay current - geniet van de laatste updates en innovaties

Belangrijk aspect van SAP Public Cloud is dat uw systeem actueel is - zelfs meer dan actueel, want periodieke innovaties zijn direct beschikbaar om te worden gebruikt.  Bedrijven kunnen deze voordelen benutten om hun bedrijfsvoering verder te digitaliseren, automatiseren, optimaliseren en innoveren. En de 'gaten' te dichten die in de beginperiode van de Cloud Journey zijn ontstaan.

Verbeterde Self Service-mogelijkheden - promote self-control

Verbeterde frontends voor gebruikers stellen zakelijke gebruikers in staat om eenvoudige wijzigingen in de configuratie aan te brengen. De zakelijke gebruikers van vandaag hebben meer affiniteit met nieuwe technologieën dan hun voorgangers. De mogelijkheid om KPI's te definiëren die real-time worden gemeten en gedeeld, verbetert de focus en succesratio. Mobiele apps kunnen overal en altijd worden gebruikt om managers te faciliteren bij het nemen van snelle en doordachte beslissingen, zonder extra telefoontjes of ad hoc spreadsheets.

Een ander belangrijk hulpmiddel voor (key)users is de beschikbaarheid van de LearningHub, waar gebruikers hun rol-gebaseerde leertraject kunnen creëren om in hun eigen tempo en omgeving nieuwe functies te verkennen en te leren. 

Conclusie voor het creëren van de Cloud Mindset binnen bedrijven

Public Cloud biedt een nieuwe omgeving om de business te ondersteunen. De voorbereiding en transformatie naar SAP Public Cloud vereist de juiste voorbereiding in de keuze en inzet van mensen en middelen. Succes is verzekerd, zowel voor de business, medewerkers, management en klanten.

Neem gerust contact met mij op bij vragen,

Gerard van Gent

Senior Manager - SAP Public Cloud oplossingen


10 Jaar SAP Public Cloud Blog Artikelen

- Waarom was Scheer Nederland een Early adopter van SAP Public Cloud ERP?

Categorieën